Átadták a 2022-es Magyar Nyelvőr Díjakat

A helyszín a Magyar Tudományos Akadémia volt

[Kail] publikálva: 2022-12-19 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A Magyar Nyelvőr Alapítvány rangos elismerését idén Beregszászi Anikó nyelvész, Juhász Judit szóvivő, rádiós szakember, nyelvművelő, valamint Vinkó József műfordító, dramaturg, újságíró kapta. Az aranyszínű talapzaton álló, gravírozott tollat ábrázoló díjat és az elismeréssel járó pénzjutalmat minden évben olyan személyek kaphatják, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért Magyarországon és a határon túl.


 

Beregszászi Anikó díjazott elmondta: úgy érzi, a díj az egész kárpátaljai magyar közösségnek szól, leginkább annak a munkának, amit a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán kollégáival végez.

 

Juhász Judit a díjátadón hangsúlyozta, hogy öt évtizedes munkássága alatt mindig törekedett arra, hogy megfelelően használja, ápolja az anyanyelvét. Számára az egyik legnagyobb öröm a Kazinczy-verseny létjogosultsága, amely a mai napig – évtizedek óta – segíti a szép magyar beszéd ápolását az általános iskolákban és a középiskolákban.

 

Vinkó József díjazott kiemelte, hogy nagyon büszke erre a szakmai díjra. „Meglepett, hogy észrevették, hogy szemiotikával, etimológiával, nyelvtörténettel foglalkozom. Az emberek általában hálásak, amikor egy-egy ételnek elmagyarázom a történetét. Megbolondulok, amikor a Rákóczi-túróst a fejedelemhez kötik, hogy az Oroszkrém tortáról nem tudják, hogy Oroszi Sándor híres cukrász nevét viseli. Kevesen tudják ma már, hogy mit jelent a pálanyja, a katakönyöke, a kenyértörés. Sok gasztronómia mondásunk kiveszőben van. Én a Szellem a fazékban című rádióműsorommal igyekszem megmutatni, és visszatenni a magyar nyelvbe ezeket a régi kifejezéseket azért, hogy színesítsék nyelvünket, és  ne vesszenek el” – mondta az újságíró, dramaturg, aki rádióműsorának 500. részét készítette el a napokban.

 

2022-ben Magyar Nyelvőr Díjban részesült:

 

Beregszászi Anikó


Beregszászi Anikó 1997 óta a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatója, 2020 óta a Filológia Tanszék tanszékvezető docense. Jelentősen hozzájárult a kárpátaljai magyar anyanyelvi nevelés tartalmi és tantárgypedagógiai megújításához, a kárpátaljai magyartanítás szakmai korszerűsítéséhez. A kárpátaljai magyar anyanyelvi nevelés hozzáadó (additív) szemléletű tantárgy-pedagógiai reformjának kidolgozója. Nyelvészként fő kutatási területéhez a nyelvtervezés, illetve a magyar mint anyanyelv és idegen nyelv oktatásának tartalmi és tantárgypedagógiai vonatkozásai tartoznak. A magyar nyelv változatossága, a határon túli magyar nyelvváltozatok jellemzőinek leírása területén elért kutatási eredményei alapján több tucat magyar, angol és ukrán nyelvű szaktanulmányt, továbbá több kötetet publikált. Tagja az MTA külső köztestületének és a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanácsnak.

 

Juhász Judit


Juhász Judit neve és az anyanyelvápolás több mint öt évtizede összeforr. Évtizedek óta rendszeres zsűritagja az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati és a Kazinczy szépkiejtési versenyeknek. Több száz nyelvművelő kötetet adott ki vagy támogatott vezetőként. A legnagyobb érdeme az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökeként mégis az, hogy képes a laikus nyelvművelőktől a nyelvészprofesszorokig, a vidékiektől a fővárosiakig, a gyerekektől és fiataloktól az idősekig összetartani a világon egyedülálló múlttal és társadalmi jelenléttel bíró magyar anyanyelvápoló közösséget. Mindennapi környezetében szakmai tapasztalatából, hivatástudatából sokan meríthettek és meríthetnek, mesterüknek érezve Juhász Juditot – akár a rádiózás-újságírás, akár a szóvivőség, akár az anyanyelvápolás területén.

 

Vinkó József


Vinkó József 1976-tól a József Attila Színház dramaturgja, 1980-tól a Vidám Színpad irodalmi vezetője. 1985–90 között az Artisjus Színházi Ügynökség vezetője. Különböző kiadványokban közel ezer színikritikája, interjúja, esszéje, publicisztikája jelent meg. Műfordításainak, színházi adaptációinak száma meghaladja a százat. 2010-ben társtulajdonosként és főszerkesztőként újraindította a Magyar Konyha című gasztronómiai havilapot. A Magyar Konyhában rendszeresen megjelenő és a rádióban hallható gasztrotörténeti sorozata nagy mértékben hozzájárul a magyar gasztronyelv, gasztrokultúra ápolásához. A Magyar Nyelvőr Alapítvány többek közt a magyar gasztronyelvi kultúra fennmaradásáért tett erőfeszítéseiért, anyanyelvi munkásságáért részesítette Magyar Nyelvőr Díjban.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Nem maradt el a februári tiszai fürdőzés
Most is megmártózott a debreceni orvos
PÉNZTÁRCA
Nézze meg az ezüst 10000 forintost!
Emlékérméket bocsájt ki az MNB
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Új vulkanológiai tanösvény a Káli-medencében
Földtani örökség Hegyestűtől a Kopasz-hegyig
RECIKLI
Egyre többen vesznek online lakást
Csak a virtuális térben járják körbe

Itt jártunk: Malawi

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

2. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

3. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

4. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

5. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

6. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

7. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

8. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

9. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

10. El sem akarjuk hinni, hogy válna Varga Judit

Egy bulvárlap círt cikket, a házaspár reagált

Műsoraink
2023.09.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Leshoto
2023.09.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Drakensberg-hegység
2023.09.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Leshoto ism.
Közösség
Nap lánya

Roxy ügynök

Szófelhő / Archív
--