Az orosz kötszer legyőzi a kuruzslókat

2015-09-11 15:43:00 V.J.

hírkép

A csodadoktoroknak is szembe kell nézniük a ténnyel: haladni kell a korral. Ma már nem elég néhány ritka gyógynövény és hangzatos hókuszpókusz, eredményt kívánnak a páciensek. – derül ki a globoport.hu cikkéből.



Nem is gondoltak a kötszerekre a tomszki anyagismereti és szilárdtestfizikai intézet kutatói, amikor egy új vízszűrő berendezésen kezdtek dolgozni három évvel ezelőtt. Olyan nanostruktúrát terveztek, ami elnyeli a mikroorganizmusokat a vizes oldatokból.

A filterek tesztelésekor kiderült, hogy a baktériumok még akkor sem jutnak át rajtuk, ha óránként tíz köbméternyi vizet zúdítanak rájuk – mesélte Szergej Pszahe, az intézet igazgatója a Russia Beyond the Headlines cikkében. Hasonló hatást értek el az egyszerű kötszerekkel is, amelyek így már hatékonyan veszik fel a harcot az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokkal.

A szibériai fejlesztés leginkább a fejlődő országokban nagy segítség. Az új kötszer nemcsak olcsó, de antibiotikumok nélkül is gyógyítja a sebeket, ráadásul a hagyományosokhoz képest sokkal gyorsabban. Bár a száraz sebeknél kevésbé használható, fájdalomcsillapító hatása ott is érvényesül.

Hogy ez valóban így van, egy mozambiki fiú levele is bizonyítja. Miután motorbalesetben megsérült, a kórház helyett a helyi csodadoktorhoz fordult, aki viszont nem segített rajta. Amikor már dagadt és bűzlött a lába, egyik barátja az orosz kötszert ajánlotta. Két nap múlva a duzzanat lelohadt, megszűnt a szag és a seb is varasodni kezdett. Végül a fiú teljesen meggyógyult.

A tomszki kötszert Vita Vallis márkanéven az Akvelit már Lengyelországban, Vietnamban és Dél-Afrikában is forgalmazza. Az idén pedig az Egyesült Arab Emírségekkel és a Perzsa-öböl más országaival is kötöttek szerződést.