Magyar pálinkát gyártanak Ugandában

2015-07-18 10:21:00 Kovacs R.

hírkép

A kampalai Kereskedelmi és Kulturális Központ segítségével létrejött mintagazdaságban megkezdte működését egy lepárló, és a fekete afrikai ország lakóinak igencsak ízlik a magyar technológiával készült gyümölcspárlat.



Az M1 közszolgálati csatorna Világhíradó című műsorában, Dr. Kiss Róbert Richard, Prima Primissima-díjas újságíró tudósított a helyszínről, melyben elmondta, hogy Magyarország és Uganda még szorosabbra fűzi a gazdasági együttműködést, köszönhetően a HTCC-nek, vagyis a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ működésének. A héten a magyar mintagazdaságban jártak újságírók és ugandai kormányzati képviselők.

Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke elmondta, megpróbálnak minél erősebb gazdasági kapcsolatokat létrehozni Magyarország és Uganda között.

pálinka

"Itt Ugandában a mezőgazdaságban láttunk fantáziát. Sikerült szereznünk mezőgazdasági területeket, és ezeken a mezőgazdasági területeken lévő terményeket próbáljuk felhasználni, azokat próbáljuk a helyi piachoz igazítani" - számolt be Balogh Sándor, az AHU elnöke.

Az Ugandai Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ szervezésében magyar technológiával készülnek pálinkaféleségek az afrikai országban, egyelőre kísérleti fázisban. A lepárló és a mintagazdaság működését a helyi kormányzat is támogatja. Dr. James Shinyabulo-Mutende ugandai kereskedelmi, ipari és együttműködési miniszter szerint komoly fantázia van a magyar törekvésekben.

"Az ugandai-magyar pálinka jobban ízlik, mint a magyarországi" – jegyezte meg Dr. James Shinyabulo-Mutende, aki elmondta, még kérdéses, milyen néven hozzák majd forgalomba a terméket.

miniszter

Ugandában a HTCC istápolásával magyar szakemberek kukoricakísérleteket is folytatnak, és a tervek szerint egy pénzügyi szolgáltató is hamarosan megkezdi a működését.