Így keresnek a pályakezdők

2015-06-04 07:34:00 Kovacs R.

hírkép

Melyik szakma fizet a legjobban? Érdemes egyáltalán egyetemre menni? Ha az állásinterjún megkérdezik, mennyi pénzt szeretnénk, mégis mit mondjunk?



Az elmúlt évek felmérései szerint a 17 és 25 év közötti fiatal pályakezdők havi átlag bruttó bére 162 000 forint. Első blikkre talán nem tűnhet olyan rossz pénznek, de ha ebből levonjuk az összes járulékot, akkor már csak 106 ezer forintunk marad, amivel szabadon gazdálkodhatnak.

Diploma után

A felmérések alapján a bankszektort választók kapják a legtöbb pénzt, kezdőként itt akár 256 ezer forint is ütheti a markukat havonta. A gyógyszeripar sem fizet rosszul a maga 247 ezer forintjával, sőt az IT terület is a magasan fizető munkahelyek között van 246 ezer forinttal.

Ezeket követi a közgazdaság és a pénzügyek területe, az itt dolgozók 225 ezer forintra számíthatnak, de a vegyipar, elektronika és energetikai munkakörök is meghaladják a bűvös 200 ezres határt.

A legrosszabbul fizetett munkák a pályakezdők esetében az oktatás és a tudomány területei 123 ezer forinttal, míg a vendéglátást vagy egészségügyet választók 128 ezer forintot vihetnek haza bruttóban.

Diploma nélkül sokat keresni?

Nem lehetetlen! Habár programozóként legalább annyit (ha nem többet) kell tudnunk, mintha egyetemre jártunk volna, azonban egy speciális területre fókuszálva kiváló munkaerő lehetünk a piacon. A felmérések szerint a programozók keresnek a legjobban a diplomát nem szerzettek közül, az ő havi átlagbérük körülbelül 391 ezer forint körül mozog.

Őket követi egy szintén izgalmas munkakör – kicsit hihetetlennek is tűnhet elsőre –, a mozdonyvezetői pozíció. Ők 310 ezer forinttal gazdagodnak havonta.

Forrás: Középsuli.hu