Svájcban taníttatja a gyereket a magyar elit

2015-03-11 15:00:00 S. Ágnes

hírkép

A svájci oktatás magas színvonalának világszerte gyorsan híre ment, így egyre többen keresik fel az ottani felsőoktatási intézményeket. Több neves egyetem, mint például a HTMi, a B.H.M.S., a César Ritz indít alap- illetve mesterképzéseket idegenforgalmi területeken. Számos magyar politikus, közszereplő taníttatja itt a gyermekét. De vajon mitől is lett ilyen sikeres ezen a területen a Svájci Államszövetség?



A válasz összetett, ám mégis egyszerű. Olyan feltételeket teremtenek a diákok számára, amelyek valóban fontosak és elengedhetetlenek. A diploma megszerzése után könnyű elhelyezkedést garantálnak, ami már önmagában magukhoz vonzza a turisztikai szakma új generációját.

Természetesen a diákok a világ bármely pontjáról jelentkezhetnek, ezzel is biztosítva az egyetemek kiváló nemzetközi hírét, hisz milyen sikeresebb marketingeszközt képzelhetünk el annál, mint amikor elégedett hallgatók százai osztják meg teljes mértékben pozitív tapasztalataikat a még hezitáló leendő diákokkal? A neves svájci egyetemek képzésein mi magyarok is képviseltetjük magunkat, többek között Magyarország miniszterelnökének, nagyobbik lánya, Orbán Ráhel is a hallgatók csapatát erősítette.

Ám a minőségi oktatásnak borsos ára van, mégis megfizetjük, hisz utána ismert szállodaláncoknál pályázhatunk jobbnál jobb állásokra. A tandíjat pedig enyhíti a minden intézmény által előírt kötelező, akár 5-6 hónapig is terjedő fizetett szakmai gyakorlat, ami növeli a hallgatók tapasztalatszerzési lehetőségeit. Már a gyakorlati hely megtalálásában is segítenek, akár olyan 4-5 csillagos szállodaláncoknál dolgozhatnak, mint a Four Seasons, a Ritz-Carlton, Raddison de természetesen neves éttermeknél is elhelyezkedhetnek azok, akiket inkább a vendéglátás világa érdekel. A gyakorlati lehetőségek hosszú sorát tekintve, láthatjuk, hogy a világ bármely pontján elhelyezkedhetnek a svájci képzés valamelyikén tanuló diákok, hisz fellelhető sikertörténetekben olvashatunk olyan hallgatókról, akik Amerikában, Dubaiban, Németországban vagy épp a Kajmán-szigeteken végzik/végezték a kötelezően előírt szakmai gyakorlatukat. Jól látható tehát, hogy a lehetőségeknek pusztán önmaguk, a diákok szabhatnak határt.

Ami a képzéseket illeti, a svájci diákok egyetértenek a kiemelkedő oktatás valós meglétével. Őszinte elégedettséggel beszélnek a tanultakról, mindnyájan különböző elemeket emelnek ki azok közül amik emlékezetessé, kiemelkedővé tették az ottani tanulmányaikat. Pozitívumként említik a gyakorlatias oktatást, az oktatók magas fokú képzettségét, de az egyetemeknek köszönhetnek olyan erények megszerzését is, mint a tisztelet, a tolerancia vagy épp a szakmában elengedhetetlen rugalmasság. A Svájcban található valamennyi turisztikai egyetem megtanítja a hallgatókat arra, hogy együtt tudjanak dolgozni nehezebb körülmények között is, ami a turisztikai szektor területén elengedhetetlen, legyen szó vendéglátásról vagy akár idegenforgalomról.