Élhető város lesz Fót

2014-09-29 18:01:00 superadmin

hírkép

Fót dinamikusan fejlődött az elmúlt években. A tervezett észak-déli elkerülő út sok ezer autó közlekedését segíti, és egyben élhetőbb környezetet teremt az itt lakók számára is – mondta Bartos Sándor, Fót polgármestere lapunknak.



Sokak számára hihetetlen, de a Fóton lakók számára mindennapos valóság, hogy naponta 22.500 autó halad át a városon az egyik irányba, és 19 ezernél is több visszafelé. Ezt a hatalmas átmenő forgalmat szünteti meg majd a tervezett észak-déli irányú elkerülő út. Mint azt turistaként vagy csak átutazóként tapasztalhatjuk, Fóton komoly változás történt az elmúlt években. Ahogy Bartos Sándor, a város polgármestere is elmondta, lassan megszűnnek az elhanyagolt, ma még poros utcák. Ennek részeként készülőben van a Géza fejedelem és a Baross utca, és már megtörtént a Rákóczi út és a Rév utca burkolatának felújítása. Igazi városi terek alakulnak ki, melyek egyik eleme volt a nagy forgalmú Dózsa György út rendezésének első szakaszaként elkészült járdaszakasz. Ennek révén a mozgássérültek vagy a babakocsival közlekedők számára is könnyebben megközelíthetőek az itt található üzletek vagy a takarékszövetkezet.

Bartos Sándor, az októberben a Fidesz-KDNP színeiben újra induló polgármester kiemelte: Fót jelentős kulturális hagyományokkal rendelkezik, melyek ápolása az egyik legfontosabb, turisztikai szempontokból is. Éppen ezért méltó módon, levéltári kutatások alapján újult meg az I. világháborús emlékmű és a körülötte levő park. Sokak számára különleges élmény lehet a régi fóti pékcsalád családi háza, az immár önkormányzati tulajdonú Pirók ház. Itt kap majd helyet a régi fóti falusi életmódot és értékeket a látogatóknak bemutató foglalkoztató. Átadták a híres templom építőjének, Károlyi Istvánnak a szobrát, amely első darabja a később kialakítandó Történelmi emlékparknak.

A fóti tó a helyiek kedvenc sétáló- és pihenőhelye, melyet immár biztonságos kerítéssel és térfigyelő kamerákkal is őriznek. Az igazi városias hangulathoz természetesen olyan kulturális közösségi terek is hozzátartoznak, mint a városi piac, melynek az épületét most tervezik.

A fejlesztések a tervek szerint tovább folytatódnak. Az elkerülő út mellett módosítják – és majd az igényeknek megfelelően tízévente felülvizsgálják – a város településszerkezeti terveit. Új járdák, gyalogátkelőhelyek, közlekedési lámpák teszik élhetővé a környezetet a fótiak számára. A város egyedi hangulatát és szellemiségét őrzi majd a megvalósuló Reformkori Emlékpark, a Fáy Présház, a Vörösmarty Kunyhó, a Szózat szobor, a színpad, vagy akár a 80 férőhelyes bölcsőde és a megújított tó. A fejlődés folytatódik, Fóton egyre kellemesebb lesz élni, vagy akár vendégként időzni – mondta Bartos Sándor polgármester.