101 milliárd folyt be a szálláshelyekre

2014-09-09 10:12:00 szorenyi.p

hírkép

Az év első 7 hónapjában 5,25 millió vendéget fogadtak a magyarországi szálláshelyek. A turisták 101 milliárd forintot fizettek csak az éjszakáért. A Nemzetgazdasági Minisztérium véleménye szerint a turizmus idei adatai új rekordokat állítanak fel. A belföldi vendégszám, a bruttó szállásdíjbevétel továbbra is tartja a 10% feletti növekedési tendenciát, miközben az összes vendégszám 7,3%-kal, az eltöltött éjszakák száma pedig 5,6%-kal emelkedett.



Az év hetedik hónapjában hazánk kereskedelmi szálláshelyein 1,2 millió vendég 3,61 millió éjszakát töltött el a KSH ma közzétett adatai szerint. Előbbi 5 %-os, utóbbi 2,6%-os növekedést jelent 2013 júliusához képest, amikor is már rekordadatokról számoltunk be. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-bevétele 22,6 milliárd forint, ez 9,4%-kal magasabb összeg, mint tavaly.

A belföldi forgalom komoly növekedést produkál minden mutatónál, a vendégek száma (670 ezer) 6,1%-kal nőtt, míg a tőlük származó bruttó szállásdíj bevétel (10,2 Mrd Ft) több mint 10%-kal.

Jól látható, hogy a magyar családok többet tudtak pihenésre fordítani július hónapban, mint egy évvel ezelőtt, és összesen 2 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken.

A külföldi vendégek száma (540 ezer) 3,7%-kal emelkedett, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma viszont ha csekély mértékben is, de csökkent júliusban (-0,7%). Ugyanakkor 8,6%-kal többet költöttek szálláshelyeinken, pontosan 12,4 milliárd forintot.

A nyár második hónapjában TOP 10 küldőországunk közül, a vendégéjszakák száma alapján, 16%-kal az USA érte el a legmagasabb növekedést tavalyhoz képest, a szlovák piac 13%-os, valamint Lengyelország áll 11%-os bővülése is figyelemre méltó.

Az Egyesült Királyságból júliusban 5,1%-kal többen érkeztek szálláshelyeinkre, míg Ausztria (+1,4), Oroszország (+1,9) szerényebb emelkedést hozott korábban megszokott tendenciához képest.

TOP 10 piacunk forgalma az első hét hónapot tekintve is ígéretesen alakul. Az élen továbbra is Németország áll, a második helyre feljött Oroszország viszont megelőzi a harmadik helyre került Ausztriát. Oroszországból az első hét hónapban továbbra is közel két számjegyű a növekedés (9,9%). 2014. január-júliusban a cseh (+11,6%) és a szlovák (+17,5%) piac kétszámjegyű vendégéjszaka bővülése mellett külön említést érdemel az Egyesült Államok 8,9%-os forgalmi növekedése.

Túl az egymilliomodik SZÉP kártyán, a pihenő kártyarendszer nyáron is bizonyít. Idén január és július között a kereskedelmi szálláshelyek 9,26 milliárd Ft értékben fogadtak el SZÉP Kártyát, ami közel 19%-os növekedés tavalyhoz képest. Ezen belül a júliusi felhasználás 2,7 milliárd Ft volt.

Továbbra is kitart az a tendencia, hogy a magas bázisnak számító 2013-as év adatait hónapról hónapra múlják felül az idei adatok.