Jól teljesít, de nagy veszteséggel zár az OTP

2014-08-15 11:16:00 V.J.

hírkép

Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese sajtóbeszélgetés keretében ismertette az OTP Csoport 2014. évi első féléves eredményeit. A hazai gazdasági folyamatokat pozitívan értékelte, de Ukrajna és a Krim helyzetében sok a bizonytalansági tényező.



Az OTP Bank az idei második negyedév adatai szerint is jól teljesít, mondta a vezérigazgató-helyettes, de ennek ellenére a devizahitelesek ügyében hozott kúriai döntés miatt a legrosszabb eshetőségre tartalékol a legnagyobb hazai lakossági pénzintézet. Ennek fényében  a negyedévi veszteség rekord nagyságú, 153 milliárd forint. A konszolidált működési eredmények 1%-al javultak, a kockázati költségek pedig 8%-al csökkentek a második negyedévben. A bank tőkemegfelelési mutatója továbbra is megfelel a szabályozási elvárásoknak.

A Krimben gyakorlatilag szinte minden banki tevékenység megszűnt és az OTP is bezárta ukrán leánybankjának 10 helyi  fiókját. Az itt kihelyezett hitelek helyzete bizonytalan.

A bank tovább terjeszkedik Horvátországban és Romániában. A két megvásárolt helyi kis bank jelentősen javíthatja a területi ellátottságot ezekben az országokban.