A Magyar Építészet Éve

2014-06-04 13:59:00 V.J.

hírkép

A 2014 Ybl Bicentenárium – A magyar Építészet Éve tiszteletére országjáró programsorozat indult Ybl Miklós épített és szellemi öröksége, valamint a magyar építészet népszerűsítésére.



A programsorozat második állomása június 5-én Szolnok Megyei Jogú Város lesz. Csütörtökön délután 3 órakor a Tisza mozi „B” termében a „Az Építő Művész” című irodalmi összeállítással kezdődik a program. Ebben Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek a 200 éve született építészóriás életét és munkásságát elevenítik fel, korabeli dokumentumok, irodalmi részletek, valamint képek és zenei betétek felhasználásával.

16 órakor Dr. Szabó Péter területfejlesztési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár nyitja meg az „YBL20” című vándorkiállítást. A megnyitón köszöntőt mond Szabó István, Szolnok alpolgármestere. A vándorkiállítás kurátorai Hídvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa és Ritoók Pál az Építészeti múzeum gyűjteményvezetője.

A megnyitó ünnepséget Makai István, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészek Kamarája elnökének előadása színesíti Szolnok építészete Ybl Miklós Korában és napjainkban címmel a Tisza mozi kávézójában.

A szolnoki programot Csontos Györgyi Ybl Miklós öröksége című dokumentumfilmje zárja, melyet közönségtalálkozó követ, ahol az érdeklődők megismerhetik a rendezőt, illetve a film készítésének kulisszatitkait. A helyszín a Tisza mozi „A” terme lesz. A szolnoki programok megszervezésében a partnerek a Tisza mozi, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei építészek Kamarája és az Építész Egylet Közhasznú Egyesület. A programok ingyenesek. A kiállítás 2014. június 29-ig tart nyitva. A tíz helyszínt érintő programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósul meg.