Bécsben tilos a galambetetés

2014-05-20 19:19:00 V.J.

hírkép

Harcot hirdetett  galambok ellen a bécsi városvezetés. Aki galambokat etet, az a patkányokat eteti, állítja a kampány szlogenje.

 



"A galambetetés rosszul értelmezett állatvédelem. Az ételmaradék és az emberi táplálék káros az állatoknak. Betegek lesznek és szenvednek tőlük" – figyelmeztetett Ulli Sima, környezetvédelmi tanácsos.

Emellett etetésük hozzájárul ahhoz, hogy túlságosan elszaporodjanak. "Nagyvárosban élünk, tehát egyébként is behatárolt a rendelkezésre álló zöld terület. Jó lenne, ha ezt nem piszkolnák be a galambok és tennék használhatatlanná" – vélte Christian Fellner állatvédő. Hozzátette: az emberi táplálék, mint a zsemle és a kenyér nem megfelelő a galamboknak. Ráadásul a kiszórt maradványok a patkányokat is csábítják.

Hogy mindezt megakadályozzák, a jövőben fokozottabban ellenőrzik a bécsi tereket. A galambetetés akár 36 euróval is büntethető lesz.

A galambpopuláció ellenőrzése érdekében emellett felállítják Bécs első, a fajnak megfelelő eledelt is tartalmazó galambdúcát, amelyben 400 állat fér el. A madaraknak lehetőségük van fészekrakásra, a lerakott tojásaikat azonban a szakértők műtojásokra cserélik, hogy megakadályozzák a túlszaporulatot.