Zágráb csak egy ugrás

2014-05-16 17:14:00 V.J.

hírkép

A magyarok imádják Horvátországot. A roham már május elején megindul és nem szűnik egész október elejéig. A cél persze legtöbbször a kék Adria, mégis egyre többen veszik észre, hogy érdemes kicsit megállni az autópályák rohanásában. Zágráb igazán megér pár napot, mert hangulatos felfedezni való bőven van a horvát fővárosban.



Zágráb éppúgy csak egy ugrás autóval, mint Bécs, de csak az utóbbi időben választjuk úticélúl. Pedig a horvát főváros legalább annyira izgalmas és barátságos hely az év minden szakában, mint osztrák szomszédja. Ráadásul éppen annyira őrzi a történelmi hagyományokat, csak talán most még kevesen tudják, mit érdemes megnézni és mit lehet csinálni itt. Az viszont igaz, hogy ha valaki Zágráb valódi arcát is szeretné megismerni a kötelező látnivalókon kívül, annak jó, ha van egy helyi vezetője. Így felvértezve viszont csodákra lelhet. Történelmiekre és gasztronómiaiakra is.

A kedves, de pörgős hangulatú városnak 800 ezer lakosa van. Sokak szerint különböző részei Budára, Szegedre, és Prágára is emlékeztetnek, így a magyar turisták számára is igen ismerős, és szerethető város, mediterrán hatással fűszerezve. A magyar történelem számos emléke is felfedezhető itt, ez pedig még ismertebbé, otthonosabbá teszi számunkra. Alapítása egy magyar király, Szent László nevéhez kötődik, aki 1093-ban alapította meg a zágrábi püspökséget. Ráadásul koronázási város is, hiszen 1300-ban itt koronázták meg Károly Róbertet. Zágráb 1918-ban lett a Szerb-Horvát-Szlovén királyság része, majd Horvátország 1991-es megalakulása óta az ország fővárosa.

A horvát főváros gyakorlatilag két város egyben: az alsóvárosban széles sugárutakat, hatalmas tereket, és szecessziós épületeket találunk. A felsővárosnak pedig meghitt, középkori hangulata van. A Trg Jelacica, vagyis a Jelacic tér Zágráb központi tere, és a helyiek népszerű találkozópontja. Közepén Jelasics bán szobra áll. A szobrot már többször áthelyezték, vagy éppen megfordították, viszont turista szemmel igazi origó lehet a horvát fővárosban.

Zágrábban is vannak természetesen kötelezően felkeresendő látnivalók, melyeket egyszerűen megtalálhatunk. Valamire való utazó biztosan nem hagyja ki a város két leghíresebb templomát  Az óvárosban található híres Szt. Márk templom templom valószínűleg a 13. században épült. A 14. században jelentősen átépítették, az addigi román stílusú templomot gótikussá alakították. A templom jellegzetes tetőcserepei az 1800-as évekből, Magyarországról származnak, Horvátország, Dalmácia, Szlavónia, és Zágráb városának címerét ábrázolják. A Szt. Márk téren a templomon kívül még számos érdekes látnivaló fedezhető fel, pl. a Báni palota. A másik híres épület a Mária Mennybemenetele Székesegyház, vagyis a Katedrala Marijina Uznesenja a felsőváros Kaptol részén található

A székesegyház, amely a város számos pontjáról látható, így aztán jó iránytű lehet barangoláskor.. Szent László király kezdte el építeni, 1217-ben szentelték fel. 1242-ben a tatár hordák pusztítása következtében súlyosan megsérült, ezután 1263-ban építették újjá. A 15. században már a török hódítások ellen kellett védekezni, ekkor a székesegyház köré reneszánsz erődítményrendszert építettek. A 17. században, szintén a törökvész miatt, a templom nyugati oldalára reneszánsz stílusú őrtorony épült. A székesegyház 1880-ban is megsérült, ekkor földrengés következtében. Ekkor összedőlt a főhajó, és a torony. A belépés ingyenes és délután 5 óráig fogadnak látogatókat.

Ha kicsit izgalmasabb kalandokat keresünk, akkor semmiképpen sem hagyhatjuk ki a Lotrscak tornyot, ahonnan a kilátás igazán pompás. Nem kell különösebben magas dologra gondolnunk, hiszen a feljutásnak a legjobb módja a világ egyik legrövidebb, mindössze 66 méteres siklójával való utazás, amely mindössze 30,5 méteres szintkülönbséget hidal át. A sikló az alsóvárost a felsővárossal köti össze. A legjobb, ha délben megyünk el ide, hiszen minden nap ágyútűzzel emlékeznek a horvát főváros törökök felett aratott győzelmére. Igazi ínyencség felkeresni a Mirogoj temetőt, melyet Európa egyik legszebb sírkertjének tartanak. A világ fővárosaiban sok turista szereti a hely szellemét megőrző temetőket, viszont Zágrábban okvetlenül vigyünk magunkkal ismerős helyi idegenvezetőt, hiszen a sírkert különleges emberek emlékét rejti a közelmúltból is. Itt nemcsak Horvátország nagyjai nyugszanak, hanem egy gyönyörű park is. Különlegességei szorosan egymás mellett fekvő sírkövei, amelyek attól függetlenül egységesek, hogy az alattuk nyugvóknak milyen vallásuk volt. Családosan és egyénileg is nagy kaland a Technikai múzeum, ahol 19. századi tűzoltóautók, régi repülőgépek, a planetárium, valamint a Nikola Tesla nem rég felújított demonstrációs stúdiója tekinthető meg. Zágrábban harminc csodálatos park található, ezek összterülete több mint 400 000 négyzetméter. Az egyik leglátványosabb az úgynevezett Lanucijeva vagy zöld patkó - hét zágrábi teret, azok parkjait és zöldterületeit magába foglaló U alakú komplekszum az Alsóváros (Donji grad) körül.Ha szeretjük a természetet, akkor pedig ne hagyjuk ki A Monarchia első, és a világ egyik első közparkját a Maksimir parkot és a városi állatkertet. Az angol stílusú parkot a madarak, az állatok, és a növények mellett mesterséges tavak teszik még idillikusabbá. A 316 hektáros park, amely Zágráb legnagyobb parkja, 1794-ben nyílt meg a látogatók előtt. számít. Több pavilon, és egy kilátó is található benne. Ráadásul itt található a zágrábi állatkert is, tehát duplán megéri ellátogatni.

A városnézés persze akkor az igazi, ha elvegyülünk kicsit a horvát forgatagban. A Tkalciceva utca Zágráb legszínesebb, és egyik legszebb utcája, amely a város központjában található, és a régi Zágráb hangulatát nyújtja. Butikok, bárok, éttermek, felújított 19. századi palotákban található galériák találhatók itt. Az utca kávézókkal is tele van, és általában a rengeteg kávézó szinte minden asztala foglalt. Az itt sétálgató, táncoló, vásárló, kávézó, vacsorázó számos ember, és a mediterrán hangulat szinte magával ragadja az embert. Itt egyszerre élvezhetjük a dalmát, az olasz és a közép-európai konyha összes ízét, aránylag elfogadható árakon, és barátságos kiszolgálással. A városközpont kedvelt helye a Boban. Az étterem a Banus Jelacic tér közelében található. Az ételkínálatban különféle saláták, tésztaételek, rizottók és grillezett ételek szerepelnek. Aki hamisítatlan horvát ízekre vágyik annak a Bon Apetit felel meg igazán. Az a la carte menük között dalmát sonkát kínálnak kecskesajttal, valamint borjú tonato, spenóttal és sajttal ízesített rozslisztből készített házi ravioli, garnélarák, zucchini és házi készítésű lasagne is fogyasztható itt ördöghal raguval. Zágrábban számos diszkó, klubok, pubok, sörözők, lounge bár, koktél bár, valamint néhány jazz klub, rengeteg kávézó és étterem vár ránk, ahol éjszaka is jól szórakozhat az ember.

Zágráb csak egy ugrás!