Tanulmány készült Észak-Magyarországról

2014-04-04 16:57:00 superadmin

hírkép

A régió turisztikai fejlesztésében rejlő lehetőségekről szóló új szemléletű tanulmányt mutattak be a sajtó és a turisztikai szakma képviselőinek 2014. április 4-én, Sárospatakon.



A rendezvényen Sárospatak és Sátoraljaújhely polgármesterein kívül rész vett Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. regionális vezetője is. Észak-Magyarország és a szűkebb tokaj-szerencsi kistérség eddig kiaknázatlan lehetőségeit és a fejlődés irányait vázolja fel a tanulmány, melyet az egyik szerző, Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai újságíró mutatott be.

A mű, melynek megszületését Balogh Sándor, a térségből elszármazott üzletember, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke tette lehetővé, a nemzetközi turisztikai trendek és példák fényében vizsgálta a desztináció turizmusát. A tanulmány több hónapos helyszíni anyaggyűjtés eredménye, amely egyaránt mutatja be a pozitív és negatív tendenciákat a térség turizmusában. Megállapításai szerint a helyi szolgáltatók összefogása, a sztenderd nyitva tartási idők hiánya, az autós turisták információhiánya jelentik a legjelentősebb problémákat. A tanulmány nemzetközi példákat, ötleteket hoz arra, miként lehet kis pénzből is színvonalasabb a turisztikai kínálat. A készítők csomagtúra-javaslatokat is kidolgoztak, és azokat a látnivalókat is felsorolták, amelyek turisztikai vonzerővel bírhatnak, de kevéssé ismertek: a Megyer-hegyi tengerszem, Szent Orbán pápa ereklyéje, a szerencsi képeslapmúzeum stb. A tanulmány szerzői zarándoktúrákat és gasztrotúra-ötleteket is kidolgoztak.

Mint Aros János, Sárospatak polgármestere is kiemelte, a megye és a régió turisztikai kínálata nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. Ennek kihasználása és fenntartható működése érdekében szükség van a most bemutatott tanulmányhoz hasonló színvonalú munkákra és civil kezdeményezésre.

A sajtóbemutató végén Dr. Kiss Róbert Richard és Balogh Sándor nyújtotta át a tanulmány egy-egy példányát a megjelent polgármestereknek és a megjelent turisztikai szakembereknek. A rendezvényt hangulatos ebéd zárta, melyen a résztvevők megismerhették a tájegység különleges gasztronómiáját és izgalmas borait.