Tudod mit felejtett otthon Petőfi Sándor?

2014-03-13 07:49:00 szorenyi.p

hírkép

A Nemzeti dal eredeti kézirata mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum koszorúzással, ünnepi megemlékezéssel, tárlatvezetésekkel és családi programokkal várja az érdeklődőket a szombati nemzeti ünnepen, március 15-én.



1848. március 15. délelőttjén Petőfi Sándor, Jókai Mór és Vasvári Pál elindultak Landerer és Heckenast nyomdájába, hogy kinyomtattassák a Nemzeti dalt és a költő csak a helyszínen vette észre, hogy otthon hagyta a verset, ezért azt fejből újra le kellett írnia. A kéziratnak ez a példánya került a Petőfi Társaság tulajdonába és onnan az 1954-ben létrejött PIM gyűjteményébe.

Műtárgyvédelmi okok miatt év közben ennek a példánynak csupán a másolata látható a PIM állandó Petőfi-kiállításán, de március 15-én napközben az eredeti kézirat is megtekinthető lesz.

A kézirat bemutatása mellett a múzeum számos más programmal is készül az ünnepre: a Petőfiben Petőfivel című vetélkedőn 12 pontos játékos feladat vár a család minden tagjára. Beindul a sajtógép is, Landerer és Heckenast nyomdagépét - amelyen a forradalom 12 pontját is nyomtathatták - bárki kipróbálhatja. Továbbá a Petőfi-kiállításon Varga Katalin és Kalla Zsuzsa irodalomtörténészek tartanak tárlatvezetést.

A múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál a koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezésen Iancu Laura író, költő mond ünnepi beszédet Szokolay Dongó Balázs közreműködésével.