Kína műholdakkal keresi az eltünt repülőgépet

2014-03-10 17:19:00 szorenyi.p

hírkép

Kína módosította tíz műholdjának működését, hogy eredményesebben kereshesse a szombaton eltűnt utasszállító repülőgép roncsait - olvasható a kínai hadsereg honlapján.



A hsziani műholdmegfigyelő és -ellenőrző központ közlése szerint a nagyfelbontású felvételek készítésére és továbbítására alkalmas műholdakat a kutatás, illetve az időjárás-előrejelzés és a kommunikáció szolgálatába állították.

A fővárosi önkormányzat szintén hétfőn bejelentette, hogy jogi, pszichológiai és egyéb adminisztrációs segítséget, továbbá szállást nyújt azoknak, akiknek hozzátartozói a Malaysia Airlines légitársaság szombaton eltűnt Boeing 777-es típusú repülőgépén utaztak. Eddig öt szolgáltatói ponton 357 ember jelentkezett.

A kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a baleset több mint két napja történt, és Peking reméli, Malajziában megértik, hogy Kína - különösen a családtagok formációéhségét csillapítandó - fel tudja gyorsítani a kutatást.

A kínai közbiztonsági minisztérium külön vizsgáló csoportot küldött Kuala Lumpúrba. Időközben megállapították, hogy a korábbi közléssel ellentétben az MH370-es járatnak a két lopott európai útlevél tulajdonosán kívül nem volt olyan utasa, aki hamis úti okmánnyal rendelkezett volna. A kínai szakemberek malajziai kollégáikat segítve tovább dolgoznak a helyszínen.

A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint a vietnami védelmi minisztérium eddig három kínai hajónak adott engedélyt arra, hogy felségvizein kutatást végezzen. A kínai hajók éjszakai kutatásra alkalmas eszközökkel, búváregységgel rendelkeznek. Sajtójelentések szerint a térségben kilenc ország negyven hajója és 34 repülőgépe keresi a Boeing nyomait. A gépen összesen 239-en tartózkodtak, közülük 154-en voltak kínaiak.