Már a horgászok is lázadnak Kárpátalján

2014-03-06 06:06:00 szorenyi.p

hírkép

Horgászok tiltakoztak Nagyszőlősön a Kárpátalja megyei halvédelmi igazgatóságnál, mert szerintük a hivatal szemet huny az orvhalászat fölött.



Az ukrajnai megye járásainak horgászszövetségeit képviselő több tucatnyi tiltakozó azzal vádolta Eduard Csornohorát, a megyei halvédelem vezetőjét, hogy nem törődik a gondjaira bízott intézmény működésével. Szemére vetették, hogy a nemtörődömsége miatt orvhalászok lepték el a kárpátaljai folyók és tavak partjait – adta hírül szerdán a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A horgászok úgy vélték, az orvhalászat gyakorlata azért terjedhetett el Kárpátalján, mert a halőrök hanyagul végzik a munkájukat, rendszerint csak heti egy alkalommal ellenőrzik a rájuk bízott területet, és csak tessék-lássék módon büntetik a szabálysértőket.

Ennek köszönhetően Kárpátalja vizein virágzik a tiltott módszerekkel végzett horgászat és halászat, a védett halfajok fogása. Közben Csornohora a horgászok szerint a legkülönfélébb módokon akadályozza az önkéntes halőrök tevékenységét, így nem ad ki számukra igazolványokat.

A horgászok azt ígérték, hogy amennyiben nem javul a helyzet, saját kezükbe veszik az ügyek intézését, s a maguk eszközeivel veszik fel a harcot az orvhalászokkal szemben. Kilátásba helyezték, hogyha nem történik változás, akkor követelni fogják a szerintük feladatai ellátására képtelen megyei halvédelmi igazgatóság felszámolását.