Bár engedik, mégis árad a Balaton

2014-03-05 09:35:00 szorenyi.p

hírkép

Különösen magas a Balaton vízszintje. 128 centi, ami 18-cal haladja meg az optimálist. Elkezdték engedni a tavat Siófoknál, de több eső esik mint amennyi eső esik. Áradásra készülnek a szakemberek a telektulajdonok is.



A Sió-zsilip nyitása ellenérenéhány kertben már több napja áll a kicsapódó, átszivárgó Balaton vize. Ha az erősebb északi szélben hullámok is keletkeznek, 50-150 ingatlant is elérhet a víz, ami emberéletet nem veszélyeztet ugyan, de jelentős anyagi károkat okozhat.

A magas vízállás és a szerdától várható szél miatt Siófok önkormányzata kedden közleményben tájékoztatott arról, hogy Balázs Árpád (Fidesz-KDNP) polgármester figyelőszolgálatot rendelt el a város partszakaszára a következő napokra.

A közleményben felhívják a figyelmet, hogy az erősödő szélben a víztükör megbillenése és hullámverés várható, a Balaton kicsaphat a partra. Siófok felkészült az esetleg szükséges védekezésre.

Az értékek megóvása miatt beinduló figyelőszolgálatot a Városőrség a Balatoni Vízügyi Kirendeltség munkatársaival közösen látja el. A polgármester arra kéri a mélyebben fekvő, illetve pincével, mélygarázzsal rendelkező ingatlanok tulajdonosait, hogy szerdától péntekig fokozottan figyeljenek ingatlanjaikra, és probléma esetén hívják a Városőrséget a 84/506-540-es telefonszámon.