Felújították a Fejér Megyei Levéltár épületét

2014-01-28 14:59:00 superadmin

hírkép

A Fejér Megyei Levéltár már évek óta raktári kapacitáshiánnyal és elhelyezési problémákkal küszködött, ugyanis a Szent István tér 2-3. szám alatti 19. századi ingatlanok, melyek az intézmény épületeiként szolgáltak, nem levéltári iratok tömeges tárolására készültek. 2002-re nagy mértékű állagromlás következett be, így 2003-ban megkezdték a levéltár átfogó felújítása és bővítése koncepciójának kidolgozását.



A Fejér Megyei Önkormányzat különböző támogatási forrásokból közel 2 milliárd forintot fordított az épületek felújítására, átépítésére. A munkálatok 2013 év végére fejeződtek be teljesen, s a jelenlegi 11 kilométernyi iratanyag költöztetését és raktári rend kialakítását követően 2014 első felében már a megújult épületben fogadhatja a levéltár az ügyfeleket és a kutatókat.

A felújított épületegyüttesnek ünnepélyes átadójára 2014. január 28-án 10.00 órakor került sor, ahol köszöntőt mondott Halász János kultúráért felelős államtitkár, L. Simon László kormánybiztos, a Parlament Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere és Dr. Mikó Zsuzsanna a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.

A Szent István téren álló, a legmodernebb elvárásoknak megfelelően felújított 19. századi épületegyüttesben méltó elhelyezést kapnak a megye múltját őrző levéltári dokumentumok, s az új raktárak összesen 16 ezer iratfolyóméteres kapacitása biztosítja, hogy a jogszabályok alapján levéltárba kerülő, a megye iratképzői által létrehozott, maradandó értékű iratanyag átvétele az elkövetkező években is folyamatos legyen. Továbbá az épület adottságai lehetővé teszik, hogy a megyei levéltár alapfeladatai ellátásán túl, a jövőben aktív szerepet vállaljon a megyeszékhely kulturális közéletében is.