Őrzik a békákat!

2014-01-17 11:17:00 V.J.

hírkép

A Fővárosi Közgyűlés 2013. december 11-i ülésén Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület névvel egy új, 164 hektáros területet nyilvánított védetté. A terület Budapest X. kerület északi határán, a Rákosi-réteken található, amelyet délről a Keresztúri út és kisebb gyártelepek, északról pedig a XVI. kerület közigazgatási határa övez.



Az új védett terület a Rákos-patak mentén fennmaradt értékes lápi élőhelyeket, közöttük jó állapotban megmaradt üde lápréteket, kékperjés kiszáradó lápréteket, égerligeteket foglal magában, amelyek számos védett állat- és növényfajnak nyújtanak otthont. A területbe beékelődnek országos szintű védettséget élvező, úgynevezett ex lege védett lápfoltok, amelyek között lévő területek a védetté nyilvánítással biztosítják a nagyon fontos ökológiai kapcsolat fennmaradását.

A Fővárosi Közgyűlés 1999 óta most először élt ezzel a jogkörével és nyilvánított védetté egy teljesen új területet. Az új védett terület őrzését a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság keretein belül működő önkormányzati természetvédelmi őrszolgálat látja majd el.