Már 115 éve betiltották a gépkocsit

2014-01-08 16:36:00 V.J.

hírkép

A Huron-tó egy kis szigetén van ugyan repülőtér és hajókikötő, de csak a rendőrök, a mentők és tűzoltók használhatnak robbanómotoros járművet. Mindenki más kerékpárral közlekedik, illetve néhány szolgáltató elektromos autóval.



Más amerikaiaknál fittebbek és gazdagabbak a michigani Mackinac lakói , ahol mindenki kerékpárral közlekedik.1898-ban ide is megérkezett a motorizáció néhány automobil képében, melyek azonnal óriási felháborodást váltottak ki. "Ezektől a mechanikus szörnyektől megvadulnak a konflislovak!" – panaszkodtak a helyiek, akik városkájuk tisztaságát is féltették az új közlekedési eszközöktől.

Így aztán a városi tanács törvénnyel tiltotta meg Mackinacben a géperejű járművek használatát. A rendelet mindmáig érvényes a szigeten – és sehol másutt az amúgy autófüggő Egyesült Államokban.

A helyiek a demokrácia, az egyenlőség jelképének is tekintik a kerékpárt, mondván, így mindenki számára azonos lehetőségek nyílnak a helyváltoztatásra, senki nem jut előnyökhöz. Mackinacban biciklivásárláskor a kényelem és a használhatóság az elsődleges szempont: legyen széles nyerge, erős fém sárhányója, magas kormánya és strapabíró kitámasztója.

Az ötszáz fős település ma turistaparadicsom. Nyaranta 15 ezer látogatót is fogadnak, akiket lenyűgöz a hely csendessége és makulátlansága. Sokaknak hihetetlen élmény végigkerekezni az USA egyetlen autómentes országútján, a szigetet megkerülő 185-ösön.