Igazi jenki nem hajt villanyautót

2014-01-06 13:55:00 V.J.

hírkép

Nehéz dolga van a gyártóknak az akkumulátoros-elektromos autók népszerűsítésével, hiszen még bérautóként se viszik azokat az ügyfelek, sőt, átlagosan a bérlés másnapján visszaviszik azokat, és kérnek helyette egy hagyományos autót – derül ki a Bloomberg legújabb kutatásából.



A nagy észak-amerikai autókölcsönzők megkérdezése után derítették ki azt, hogy a jellemzően 6-7 napra kibérelt elektromos autókat átlagosan 1,6 nap után visszaviszik az ügyfelek, és kérnek helyette egy hagyományosat. Kíváncsiak ugyan az új technikára, de egyszerűen nem akarnak azzal foglalkozni, hogy folyamatosan töltési lehetőség után kutatnak. Érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban sokkal nagyobbak a távolságok, mint mondjuk nálunk, és a jellemzően repülővel érkezett ügyfelek üzleti vagy családlátogatási célból bérelnek autót, és nem a hatótávolsággal, hanem a tárgyalással vagy a épp a rokonokkal akarnak törődni a látogatásuk alatt. A Hertz és az Enterprise autókölcsönző is kitart az elektromos autók rendszerbe állítása mellett.

Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 140 000 akkumulátoros-elektromos autó van forgalomban, ami azt jelenti, hogy nem fog teljesülni Barack Obama célja, aki 2015-ben már egymillió ilyen autót szeretett volna látni országának útjain.