Ahány ország, annyi ünneplés Karácsonykor

2013-12-25 08:51:00 szorenyi.p

hírkép

Már ez elnevezés is országonként különbözik. Addig rendben van, hogy nálunk Karácsonyt mondunk Krisztusra utalva, de a német Weihnacht és a holland kertsmisse szent éjt jelent. A francia Noel, az olasz natale, a spanyol navidad, valamint a walesi nadoling a latin Natalis szóból erednek, melynek jelentése születés. Nézzük, hogy ünneplik a világban.Írország: a gyerekek zsákot raknak ki a Mikulásnak, hogy abba tegye az ajándékokat. És hogy az öregúr se maradjon éhen, az asztalon rétest és egy üveg sört hagynak a számára.

Spanyolország: itt az erkélyen át bemászó Télapó hozza az ajándékot. Január 6-án pedig a három bölcset várják a gyerekek, akik szintén ajándékokkal érkeznek.

Belgium:  a gyermekek nem ilyenkor, hanem december 6-án kapják az ajándékot a Mikulástól. A karácsonyfa alá vagy a tűzhely közelében lévő zoknikba csak kisebb dolgok  kerülnek. A karácsonyi reggeli különleges édes kenyér. Az ünnepi menü aperitiffel indul, majd tenger gyümölcseivel folytatódik, a főétel pedig töltött pulyka.

Mexikó: az ünnep estéjén énekesek vonulnak az utcára, kezükben hosszú rudakkal, amelyekre csengettyűket és gyertyákat erősítenek. Így mennek át a városon, egészen a templomig.

Norvégia: Karácsony este csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz  szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok - kéz a kézben -  körültáncolják, miközben karácsonyi dalokat énekelnek.

Kenya: még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld  növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tűzön. Ilyenkor a távol  élő családtagok is hazautaznak, ha csak tehetik.

Svédország: Karácsony reggelén a templomok égő gyertyákkal várják a híveket. Az ünnepi menü: hering és barna bab. A jó gyerekeknek a Mikulás a Jultomten, egy manó segítségével osztja szét az ajándékokat.

Anglia: a gyerekek még időben levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba,  hogy az a kéményen át az Északi-sarkvidékre repüljön. Ha először az ajándéklista kap lángra, újra kell írni. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding, amelybe kis  ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett: itt kezdtek karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé.

Olaszország: Karácsony másnapjának estéjén a gyermekeket meglátogatja a Strega Buffana nevű jó boszorkány. Söprűjén közlekedik Olaszország-szerte, és a jóknak mindenféle finomságot, a rosszaknak pedig szenet visz. Az olaszok jó barátaiknak szárított  lencsét szoktak ajándékozni, hogy levest készítsenek belőle. Ez emlékezteti őket a szerény időkre, és ez hoz szerencsét nekik a következő új évben.

Ausztria: a Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket  édességgel, dióval és almával. December 24-én pedig a gyermek Jézus hoz nekik  ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengettyű. Csak ezután léphetnek a gyertyákkal, díszekkel és édességgel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.

Libanon: a családok karácsony előtt egy hónappal gabonamagvakat ültetnek. December 24-én pedig a cserepeket a karácsonyi barlang és a karácsonyfa köré helyezik. A  barlang Jézus születésének helyszínére utal.

Franciaország: a kisebb gyerekek kikészítik cipőiket a tűzhely közelébe, hogy karácsony estéjén a  Mikulás beletegye az ajándékot. A nagyobbak a felnőttekkel elmennek az éjféli  misére, majd hazatérve ülnek az ünnepi asztalhoz.

Németország: a németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertyaégőket vagy színes képeket szerelnek, amelyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a Betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. Tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Mikulás biztosan megtalálja.

Új-Zéland: a karácsony náluk a nyár közepére esik, ezért ilyenkor a többség piknikezik a  szabadban, vagy a tengerpartra megy. Általában hideg sonkát és jégbe hűtött sört  fogyasztanak.

Dél-Afrika: itt is nyáron van karácsony. A kiadós ebéd után a családok meglátogatják barátaikat, és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, amelyben rendszerint valami  ennivaló finomság van.

Finnország: a Mikulás érkezése előtt a finnek szaunáznak egyet. Karácsony napján a legtöbb ember elmegy a templomba és elhunyt szeretteinek sírjához, hogy gyertyát gyújtson emlékükre.

Ukrajna: a gyerekeknek az ajándékot a Jégapó három rénszarvas húzta szánon viszi. Vele  van Hópehely leány is, aki ezüstkék, szőrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona  formájú hópelyhet visel.

Ausztrália: a Mikulás "szánját" nyolc fehér kenguru húzza. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra, vagy krikettet játszanak.

Csehország: az emberek úgy tartják, hogy szenteste csodák történnek, ezért az éjszaka  megsúghatja a jövőt. A Mikulás érkezését a gyermek Jézus jelzi kis csengettyűjével.

Lettország: a lettek szerint a Mikulás a szentestétől számított 12 napon át hozza az ajándékot a  gyerekeknek! Az ünnepi menü: barna borsó, rétes, káposzta és kolbász.

Portugália: az ajándékok a tűzhely mellett felsorakoztatott cipőkbe kerülnek. Az ünnepi vacsora:  sózott, szárított tőkehal burgonyával.

Svájc: Zürichben ilyenkor mesevillamos jár, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. A  srácok karácsonyi dalokat énekelnek, közben pedig édességeket osztanak nekik.

Amerikai Egyesült Államok: ahány etnikum él Amerikában, annyiféleképpen ünnepli a karácsonyt. A Kelet-Európából származó család pulykát készít karácsonyra, de a lengyel nagyszülők még ma is a keilbasit (lengyel kolbász) kedvelik. Az olasz származású férj viszont ragaszkodik a lasagne-hoz.