A különlegesen erotikus műtárgyak titka

2013-10-19 16:48:00 szorenyi.p

hírkép

Erotikus témájú műtárgyakat, festményeket, grafikákat és könyveket vonultat fel a budapesti Pintér Galéria és Aukciósház őszi árverésén. Az anyag az aktok mellett erotikus és szerelmes témájú, főként az 1920-as, 30-as évekből való alkotásokat, 19. század végére datált műtárgyakat és kortárs műveket egyaránt tartalmaz. Az aukcióra az újonnan kibővített galériában várják az érdeklődőket - mondta az aukciósház vezetője az MTI-nek.



Pintér Péter a tételek közül kiemelte Sándorfi István festőművész Ange et une mouette című nagyméretű olajfestményét, amely egy olasz gyűjtőtől került az aukcióra, és 6,5 millió forinttól kelhet el. A kép fénykezelése, festőisége és ikonográfiái utalásai a barokk festészet hangulatát idézik. A Magyarországot 1956-ban elhagyó autodidakta művész Párizsban már húszéves korára ismertté vált. Gyakran dolgozott fotó alapján, korai időszakában leginkább magát, később saját lányait használta modellnek.

Verebics Katalin kortárs festőművész Sebastian, valamint R és M című montázsának induló ára 40-40 ezer forint. Falloszokat és genitáliákat rejtett el Veszely Ferenc festő a nyolc darabból álló Sigmund Freud képeslapjai című munkájában, amelynek kikiáltási ára 160 ezer forint. Vogel Eric tíz darabból álló pikáns, a pornográfia határát súroló akvarell-sorozatát 250 ezer forinttól kínálják.

A tételek között elvontabb nőábrázolások is szerepelnek, mint például Gyenes Gitta ülő aktja, amely 12 millió forintról indul. Gyenes Gitta Budapesten, Nagybányán és Rómában tanult, 1910-től eleinte festményeivel, később pedig grafikáival szerepelt budapesti kiállításokon.

Licitálni lehet Országh Imre finoman erotikus munkájára, az 1931-re datált Hátakt virágokkal című képre 1,6 millió forinttól. Barcsay Jenő egyik korai pannója, az Aktok a műteremben 2,8 millió forinttól kelhet el.

A férfiábrázolások közül az árverésén szerepel Mattis Teutsch János Álló alakok című olajképe, amelynek kikiáltási ára 8 millió forint. Perlmutter Izsák Férfi hátakt című alkotása 460 ezer, egy idősebb cigány nőt ábrázoló Perlrott Csaba-kép pedig 1,9 millió forinttól vár gazdára.

Toulouse-Lautrec francia posztimpresszionista alkotó Madame Polaire-t, a korabeli Moulin Rouge díváját ábrázoló litográfiája 120 ezer forinttól kelhet el.

Pauer Gyula bronz reliefjei ahhoz a Szépségakció nevű projekthez kapcsolódnak, amelyet az 1985-ös szépségkirálynő választás szobrászati dokumentálására talált ki a tavaly elhunyt művész. Az aukción látható, Melltorzó és Fenék című héjplasztikákat 280-280 ezer forinttól kínálják.

Emellett erotikus jelenettel díszített pipákra, erotikus szobrocskákra, valamint keleti dobozkára is licitálhatnak az érdeklődők. A könyvkínálat 16 tétele között magyar, német és francia nyelvű kötetek szerepelnek.