Luxushotelek Bakuban

2013-10-17 16:01:00 superadmin

hírkép

Sorra nyílnak meg a luxushotelek Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. Összeállításunkban most a legújabb szállodákat mutatjuk be.



Jumeirah Bilgah Beach Hotel

Talán a világ legkülönösebb szállodája a Bakutól néhány kilométerre fekvő Jumeirah Bilgah Beach Hotel. Gyönyörű környezetben a tengerparton helyezkedik el egy mesésen rendezett park közepén. Olyan, mintha ötvözték volna a dubaji Burj Al Arab és a hullám formájú Jumeirah Beach Hotelt. Itt található a világ legnagyobb plafonról lecsüngő, minden funkciótól mentes dísze, amire a szálloda kitűnő kondicionálást kapott alkalmazottai rettentően büszkék. De itt található a legfurcsább asztali dísz is, amit valaha láttam, amely leginkább egy emberi limfocita nagy ezüstből elkészített sokszorosára növelt modelljéhez hasonlít. Az aula kialakítása az ezüsttől és az aranytól roskadozó falak és oszlopok dominanciáját mutatja, amelyet a világos falak még inkább kihangsúlyoznak.

A szobákhoz négy lift vezet fel, kettő a belső tér felé néz, két üvegkabin pedig az épület külső részén repít a legfelső szintek felé. Maga az épület kívülről egy teraszos piramisra hasonlít, amelyben egy piros Burj Al Arab hotelt rejtettek el. Ezt az arcát mutatja a szálloda a tenger felé, amely egy meredek parti sávot követően terül el a szálloda előtt. A partra külön a parkból kialakított lifteken keresztül lehet leereszkedni. Szép fából ácsolt móló vezet ki a tengerre, amely kellemes sétákra buzdítja a szállóvendégeket. A tengerpart kellemes homokos, széles sávban húzódik a szálloda épületének vonalában. A Kaszpi-tenger meseszép színei finoman ölelik körbe az épület és környezete vonalait.

A szobák kialakítása rendkívül elegáns, minden megtalálható bennük, amire a vendégeknek szükségük lehet. Az egy hálószobás standard szobáktól az exkluzívabb több hálószobás lakosztályokon keresztül a főúri lakosztályokig itt minden a kínálat részét képezi. A szobák mind tengerre nézőek és finoman berendezettek. A szobákban a fehér szín és a világos faburkolatok uralkodnak. A fürdőszobák itt nem csempe, hanem márvány burkolatot kaptak, ami szépen illeszkedik a szoba belső világához. A szállodához rendezvénytermek és TALISE wellness központ tartozik több medencével és a testre jótékony hatást gyakoroló relaxációs szolgáltatásokkal.

Az épület mellet egy csúszdapark és vízi élményközpont épült, amely jelentősen növeli a szálloda vonzáskörzetében fellelhető szórakozási lehetőségek tárházát.

Fairmont Baku, Flame Tovers

A Bakui Fairmont hotel tulajdonképpen város jelképe lett, a város egyik magaslatán helyezkedik el. Csodálatos kilátással az óvárosra és a bakui öbölre. Maga az épület három lángnyelvet mintáz, de inkább a város koronájának hat a távoli szemlélő számára. Éjszaka az épület talán még érdekesebb.

A mostani építészeti trendnek megfelelően éjszaka kivilágítják és az épület megelevenedik. Nem pusztán statikus világítással vonzzák a szemlélő tekinteteket, hanem LED fénysorokból egyfajta képernyőt alkottak az épületből, amelyen a nemzeti színek kavalkádja mellett zászlót tartó alakok kígyóznak, máskor pedig az eredeti koncepciónak megfelelően lángnyelvek csapnak fel az épület tornyaiból. Az épület 28 emeletes és a három tornyának más és más funkciója van. Az egyik lakóépület, a másik iroda, a harmadik pedig a szállodai rész. Az épület mellett multiplex mozi épül és szórakoztató központ, a nagy átadó ünnepség novemberben lesz.

Hilton Baku

A város közepén a jellegzetes minisztériumi épületet két szálloda fogja közre. Az egyik a Hilton, a másik szálloda szemközt a JW Marriott Absheron. Mindkettőt úgy tájolták, hogy minden szobája a tengerre nézzen. Ez ugyanakkor nem volt valami nagy feladat, mert szinte kőhajításnyira vannak a parttól illetve a parti sétánytól, amitől csak egy hat sávos sugárút választja el.

A Hilton előtt kis szökőkút található és félkörívben elhelyezett oszlopok között juthatunk az előcsarnokba. Rendhagyó módon a recepció kissé arrébb a lobby jobb oldalán helyezkedik el, szinte eldugottan, a szálloda egyik bárjához vezető folyosón. Az épület előcsarnoka nagyon szépen megkomponált és finom ízléssel lett kialakítva. A pasztell színek mellett megjelenik az arany, ami szinte dominánssá válik az előcsarnokban. A mennyezetről a teljes épület magasságában egy aranyozott csillár függeszkedik. Az egész kreáció nagyon légies, olyan hatást kelt, mintha a legfelső szintről aranycsíkokat szórtak volna le a földszintre. Négy üveglift szállítja a vendégeket az épületben, akik az utazás során megcsodálhatják a csarnok gyönyörű világítását. A szobák modern bútorzatot kaptak, több helyen sötétbarna faerezetű falburkolat jelenik meg a szobákban, valamint bőr utánzatú kárpit. Kicsit zsúfoltnak hatnak a szobák, annyi mindent megpróbáltak elhelyezni bennük a vendégek kényelmére. A domináns színek itt is a barna különböző árnyalatai, az arany és a lila. A fürdőszobák kellemes időtöltésre csábítanak, az illemhelyiség és a zuhanyfülke üvegelválasztást kapott a fürdőszoba többi részétől.

JW Marriott Absheron Baku

A szálloda legfelső emeletén egy kilátó teraszt alakítottak ki, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a szálloda környezetére. JW Marriott jellegzetessége a mindig friss orchidea erdő, amely a bejáratnál fogadja a vendégeket. A főbejárat egy mellékutcából nyílik, amely kevésbé forgalmas, nyilván ebből a megfontolásból helyezték erre az oldalra. A tér felől is nyitott az épület, onnan is meg lehet közelíteni, de a recepció a főbejárattal szemben található.

Több bár és étterem nyújtja szolgáltatásait a szállóvendégek és a helyiek részére. A szálloda különlegessége az olasz étterme, amelyhez külön üvegből készült bortrezor és borkóstoló tartozik komplexum tartozik. Ide csak az illusztris vendégek kapnak bebocsátást, ahol is a nagyon felkészült sommelier kalauzol bennünket a borok és az elengedhetetlenül hozzá tartozó sajtok világába.