Andorra előtt, ilyen egy kamuszurkolás

2013-10-15 16:41:00 szorenyi.p

hírkép

Felvételről bejátszott szurkolói ricsajjal buzdították a hazai csapatot a harkovi labdarúgó stadion hangosítói a legutóbbi ukrán-lengyel VB-selejtezőn.



A kelet-ukrajnai város futballszurkolóitól megszokott hűvös buzdítási stílust DVD-ről bejátszott zajokkal próbálták kompenzálni a megye és a város vezetői, hogy a nyugat-európában szokásos stadionhangulat látszatát keltsék a meccs televíziós közvetítését néző milliókban. Ráadásul ez a megoldás arra is jó volt, hogy elnyomja a helyi szurkolók által skandált obszcén rigmusokat, amelyek negatív színben tüntethették volna fel a vendéglátókat az ország s világ más térségeiben.

A kamuszurkolást most másodízben alkalmazták az ukrán stadionokban. Először az FK Metalliszt mérkőzésein vetették be, amikor a csapatnak a Bajnokok Ligájából történt diszkvalifikálása után a rendezők ily módon igyekeztek elkendőzni az UEFA vezetőit sértő nézőtéri bekiabálásokat az európai szövetség jelen lévő megfigyelői elől.

A Glavkom internetes hírújság szerint nem kizárt, hogy ezt az európaiak számára nonszensznek ható eljárás más ukrajnai stadionokban is alkalmazni fogják.

(Palkó István)