A gobusztáni sziklarajzok

2013-10-04 13:40:00 superadmin

hírkép

Bakutól hatvanöt kilométerre délnyugatra található a gobusztáni neolitikus emlékhely. 2007-ben lett a világörökség része a gobusztáni sziklarajzok. Az indoklás szerint a védelem alá helyezett 537 hektáros terület kiemelkedő egyetemes érték, a sziklarajzok gyakorisága és minősége bizonyítékként tükrözi a történelem előtti ember életmódját, a vadászatokat, az állat- és növényvilágot, bemutatja a kulturális folyamatosságot.



A puszta közepén modern interaktív kiállítás fogadja az erre látogatót. Az egész terület egy nagy múzeum. A fedett kiállítás az őskori ember életét mutatja be, ahol végigkísérhetjük az ezen a területen élt emberek fejlődését az őskortól napjainkig.

A múzeum jelentős része a szabadban helyezkedik el. A múzeum épületétől indulva, utunk elhalad a hegy lábánál fekvő sziklatömb előtt, amelyre a római korban vésték rá Domitiánusz császár nevét. Ezután apró hegyi ösvényen haladhatunk fel a sziklák között megbúvó természetes barlangok közé. Minden barlang fala tele van az őskori ember által ránk hagyott rajzokkal, közel hatezer rajz díszíti itt a sziklákat. Táncoló alakok és különféle állatok képeit láthatjuk. Lovak, kecskék, bikák és egymásba kapaszkodó figurák váltakoznak, ahogy haladunk barlangról barlangra. A táj festői, gyönyörű kilátás nyílik a hegy oldaláról a Kaszpi-tenger vidékére.

Az ide vezető út végig a tengerparton halad. Az út mellett ipari létesítmények és az itteniek lakónegyedei sorakoznak. A tengerpart inkább sziklás, nemigen lehet fürödni errefelé. Az egyetlen alkalmas helyen most fényűző villák épülnek.

A visszafelé utat érdemes kihasználni és megállni annál az ősi mecsetnél, amit a helyiek "Bibi Heybat" néven említenek. A mecset a tengerparton áll egy magaslaton, bejárata a tenger felé néz. A homokkő épület messziről kitűnik a környezetéből. Két minaretje kecsesen magasodik az ég felé. Belépve az épületbe a cipőt kis fakkokba kell elhelyezni a férfiak fedetlen fővel, a hölgyek kendőben léphetnek csak be.  Végig szőnyegen haladhatunk a mecset központi csarnokáig, amely a kupola alatt helyezkedik el. A terem közepén egy ezüstből és üvegből készült zárt sírhely található, amelyben a vallási közösség korábbi imámja van eltemetve. A hívők az óramutató járásával ellentétesen körbe-körbe járják és imádkoznak. Kifelé még láthatjuk a férfiak külön imatermét, ahova nők nem léphetnek be.

Esti programnak választhatjuk a tengerparti korzózást. A sétányon a helyi fiatalok kéz a kézben sétálgatnak a tengerpart és a part melletti sugárút között vezető parkos területen. Kellemes esti sétákat tehetünk a Baku belvárosában lévő szállodáktól egészen az országzászlóig.