Hófúvások Székelyföldön

2013-10-02 15:22:00 szorenyi.p

hírkép

Lehullt az első hó kedd hajnalban Székelyföldön, de Erdély többi hegyvidéki részén is beköszöntött a tél. Hargita és Kovászna megyében hóesést jelentettek, emiatt több országúton nehézkes a közlekedés.



A Mediafax hírügynökség szerint Hargita megyében a hóréteg vastagsága helyenként öt centiméter, de Hargitafürdő  közelében 10 centimétert is eléri a hófúvás miatt. Nehézkes a közlekedés Csíkszereda és Székelyudvarhely között, valamint a Bucsin-tetőn az erős szél miatt. A jurnalul.ro webkameráinak képét itt nézheti meg.

Kovászna megyében a DN 11 és a DN2D jelzésű országutakon akadt el a gépjármű-forgalom Berecknél, miután több jármű nem tudott tovább haladni a síkos út miatt.

Románia déli és délkeleti részén vasárnap óta szakadatlanul esik az eső. A hidrológusok figyelmeztetése szerint a lehullott csapadék mennyisége helyenként eléri a nyolcvan litert négyzetméterenként.

Az ország délkeleti részén, Konstanca és Tulcea megyében narancssárga színű árvízriadót rendeltek el a hatóságok, az ország déli részén az enyhébb, sárga színű riadó van érvényben.

Az erős szél Bukarestben is gondot okozott a tömegközlekedésben, miután több fa kidőlt, ráesett a trolibuszokat villanyárammal ellátó kábelekre, és emiatt számos vonalon szünetel a közlekedés.