A MÁV megmagyarázta a szembe menő vonatokat

2013-09-14 19:44:00 szorenyi.p

hírkép

Bár egyelőre nem tisztázott, hogy hogyan mehetett egymással szemben ugyanazon a vágányon két személyvonat szombaton délelőtt Kelenföld és Háros között, de a biztosítóberendezés meghibásodásakor alkalmazandó biztonsági előírások miatt nem fordulhatott elő baleset - tájékoztatptt a MÁV. Délelőtt két vonat alig 100 méterre állt meg egymástól Kelenföldnél.



A közlemény szerint 10 óra 43 perckor egy Kelenföldről induló személyvonat "eddig tisztázatlan körülmények között" egy vágányon, szemben közlekedett a Pécsről érkező Tubes Intercity-vel. A fokozott biztonsági előírások miatt a vonatok lassan haladtak, az intercity sebessége maximum óránként 15 kilométer lehetett, így "a vasúttársaság felelősen és gyorsan eljáró munkatársainak köszönhetően sikerült megelőzni a balesetet" - írja a MÁV. A két vonat körülbelül száz méterre állt meg egymástól. A helyszíni hatósági vizsgálatok után a személyvonatot 14.15-kor visszahúzták Kelenföld állomásra, majd onnét indult Székesfehérvárra 14.54-kor. Az intercity 14.25-kor indulhatott tovább a Keleti pályaudvarra - közölték.

Hozzátették: "a MÁV professzionális üzemirányításának és az alkalmazott biztonsági előírásoknak köszönhetően Európa egyik legbiztonságosabb vasúttársasága. A kedvező biztonsági statisztika fenntartása alapvető cél, ezért is fontos a MÁV Zrt. számára, hogy az eset mielőbbi tisztázásával mód nyíljon a tapasztalatok levonására. A Közlekedésbiztonsági Szervezet és a rendőrség bevonásával vizsgálat indul az esemény körülményeinek tisztázására, és a felelősség megállapítására. Ezt követően történhet felelősségre vonás."

A vasúttársaság emlékeztetett rá: szombat reggel 8:35-kor Kelenföld és Háros között meghibásodott a biztosítóberendezés, mert zajvédőfalak építésekor egy munkagép elszakította a biztosítóberendezés kábelét. A helyreállítását a szakemberek azonnal megkezdték. A biztosítóberendezés meghibásodásakor alkalmazandó biztonsági előírások betartásával, fokozott figyelemmel kell a vonatközlekedést megszervezni és lebonyolítani. Ezzel összhangban, az említett esetben úgynevezett "állomástávolságú közlekedést" vezettek be, mivel a két állomás között a jelzőberendezés nem működött. "A kapcsolódó biztonsági előírások betartásával hibás biztosítóberendezés mellett sem fordulhat elő baleset" - hangsúlyozza a MÁV.

A biztosítóberendezés javítása jelenleg is tart, amelyet várhatóan késő délután fejeznek be. A helyreállításig 30-120 perces késésekre számíthatnak az utasok, emiatt a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely és a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalakon közlekedő valamennyi vonat pót- és helyjegy megváltása nélkül igénybe vehető szombaton 11 órától 18 óráig. Az eredeti menetrend csak a javítási munka befejezése után állhat helyre, várhatóan a késő esti órákban.