Áder János nyilvánosan borozott

2013-09-12 21:12:00 szorenyi.p

hírkép

Csaknem 200 kiállítói stand és számos kulturális program várja a 22. Budavári Borfesztivál látogatóit szerdától vasárnapig. A rendezvényt meglátogatta Áder János is. A köztársasági  elnök megkóstolta az egyik kiállító borát.



"Bor és nő az idei fesztivál mottója, ami nagyon helyes választás, hiszen ma már nagyon sok kiváló bor köszönhető a nőknek" - emlékeztetett a rendezvény szerdai megnyitóján a vidékfejlesztési miniszter.

Fazekas Sándor kiemelte: nemrég elindult a Nemzeti Borkiválósági Program, amely a borágazat egységes stratégiájaként segíti a hazai bortermelést bel- és külföldön egyaránt, és az elmúlt néhány évben 4500 hektárnyi termőterületet sikerül újratelepíteni.

Az ágazat a 2012/13-as borpiaci évben 6,5 milliárd forintos uniós támogatásban részesült, ez az összeg jövőre 8,5 milliárd forintra emelkedik. Folyamatban van a hegyközségi szervezet átalakítása, megalakult az új összetételű Bor Eredetvédelmi Tanács, és újra dolgozik az Országos Borszakértő Bizottság - sorolta az eredményeket Fazekas Sándor.

António Jorge Mendes, Portugália magyarországi nagykövete kiemelte: a fesztiválon nem csak országa boraival és ételeivel, de kultúrájával is megismerkedhetnek a látogatók, szombat este például Joana Amendoeira fadoénekes ad koncertet.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke arra emlékeztetett, hogy Buda éppúgy hegyre épült, mint Jeruzsálem, és egykor mindkét várost szőlőskertek vették körül.

Ráadásul az ókori héber lírában a nőket gyakran hasonlították szőlőskertekhez, és az idei fesztiválon a női borászoké a főszerep - tette hozzá.

Zilai Zoltán, a fesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Kft. igazgatója a gazdag kulturális programkínálatra hívta fel a figyelmet: a számos koncert mellett például a Magyar Nemzeti Galériával karöltve idén kedvezményes kombinált jegy vásárolható.

A Pannónia Női Borrend színpadán az Oroszlános udvarban minden nap változatos programok mutatják be a nők és a bor kapcsolatát, mellette a Bor és nő standon kóstolhatók egy helyen a 24 borásznő tételei, de külön jelzés mutatja a fesztiválnak azt a mintegy negyven standját is, ahol női termelők borait lehet megízlelni.