Háromszoros világbajnok a magyar pólócsapat

2013-08-03 23:45:00 szorenyi.p

hírkép

Egy góllal nyert a magyar vízilabda-válogatott Montenegró ellen a világbajnoki döntőben. Az eredmény 8-7 lett. A magyarok már 3-0-ra is vezettek, de a délszlávok többször egyenlíteni tudtak, azonban sohasem vezettek a mérkőzésen.



A ráúszást a délszlávok nyerték, de Nagy Viktor rögtön biztos kézzel védett. Két perc telt el, amikor megszületett a magyarok vezető gólja: az olimpiai bajnok Varga-testvérpár, Dániel és Dénes játszott össze, utóbbi juttatta a hálóba a labdát (1-0). Ezt szinte még meg sem emészthette az ellenfél, amikor a center Hárai Balázs varázslatos csavargóllal növelte az előnyt (2-0). Bekeményítettek a montenegróiak, de a magyar védelem is hibátlanul működött, olyannyira, hogy az első szünetig már nem változott az eredmény.

A második negyed nyitányaként itt is, ott is kimaradt az emberelőny, a következő magyar fór végén azonban a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert álompasszát a sapkájától időközben megfosztott Hárai húzta a hálóba (3-0). Aztán 13 perc elteltével csak betalált a rivális is (3-1). Válaszul Hárai harcolt ki ötméterest, amelyet azonban az olimpiai aranyérmes Hosnyánszky Norbert elhibázott, az ellenfél pedig azonmód büntetett (3-2).

A nagyszünet után szerencsés góllal egyenlített Montenegró, amely rögtön emberelőnnyel kezdhette a harmadik játékrészt (3-3). Ám a magyar emberelőny kihasználásával sem volt gond: Vámos Márton ballal bizonyult pontosnak (4-3). Létszámfölényes helyzetből lett megint egál, de nem sokáig maradt így: Hosnyánszky pompás passzát Szivós Márton húzta a hálóba (5-4). Nagy sokadszor védett nagyszerűen, az őrizetlenül hagyott Varga Dániel pedig csapatkapitányhoz méltóan messziről vette be a montenegrói kaput (6-4). Az elektronikus jelzőtábla már 9-5-ös kiállítási arányt mutatott "oda", amikor újból emberelőny segített az ellenfélen (6-5).

A befejező nyolc percben távoli bombával egyenlített a montenegrói együttes, de a hat az öt elleni játék végén Hosnyánszky vágta a labdát a bal alsó sarokba (7-6). Bő két perccel a vége előtt a rivális emberelőnyből ismét utolérte a magyar csapatot, de jött a magyar emberelőny, a figurát Szivósra játszották ki, aki biztos kézzel pattintott a kapuba, amikor még 70 másodperc volt hátra (8-7). Ám a montenegróiak már nem tudtak mit kezdeni a Benedek-csapattal, amely pazar teljesítménnyel győzött, és világbajnoki címet szerzett.

Magyarország hat ezüst- és egy bronzérem mellett 1973 és 2003 után harmadik aranyát szerezte meg a vb-k történetében, és ezzel a legeredményesebb nemzetté vált az olaszokat megelőzve.

Benedek Tibor szövetségi kapitány, aki 2003-ban játékosként is világbajnok volt: „Egészen más érzés ez most kapitányként, mint játékosként volt, bár pályafutásom végén már éreztem hasonlót a mostanihoz, amikor a többiek örömét láttam. A félidőben már mondtam a fiúknak, mi jobban akarjuk a győzelmet és meg is fogjuk nyerni a meccset.”

Szivós Márton: „Adjatok egy pofont, hadd ébredjek fel! Azért lettünk világbajnokok, mert hittünk a munkában, az edzőnkben és a taktikában. Itt a világbajnokság alatt végleg igazi csapattá értünk.”

Hosnyánszky Norbert: „A világbajnoki aranyérem nekem ugyanolyan értékes és kedves, mint az olimpiai volt. A kihagyott büntetőm után nem estem kétségbe, túl kell lendülni ezen és sikerült is. A montenegróiak elbizonytalanodtak, mi viszont végig tudatosan játszottunk, ráadásul Nagy Viktor szenzációsan védett. Ez életem csúcspontja.”

Bátori Bence: „Erről álmodtam egész életemben. Fantasztikusan dolgoztunk egész nyáron, kőkeményen megharcoltunk az aranyéremért.”

Bedő Krisztián: „Az akarás volt a döntő, ezzel nyertünk.”

Hárai Balázs: „Ma van édesanyám szülinapja, ezzel a világbajnoki aranyéremmel ajándékoztam meg. Az is motivált, hogy eddig még sosem álltam a világbajnoki dobogó tetején.”



A magyarok legutóbb 2007-ben állhattak dobogóra, akkor a második helyen végeztek.