A temető maga a történelem

2013-08-01 12:33:00 V.J.

hírkép

A magyar történelem, a magyarság nagyjai emlékének ápolását kívánja népszerűsíteni a nemrég létrehozott Nemzeti Örökség Intézete, melynek mai első sajtótájékoztatóján Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, az intézet elnöke beszélt a jövőbeli tervekről és a történelmi emlékhelyek fontosságáról.



A mai rendezvény apropóját a közelmúlt két fontos temetésének – Horn Gyula néhai miniszterelnök és Katona Tamás történész-politikus – szervezése adta. Magyarországon jelenleg 11 nemzeti emlékhelyet tartanak nyilván. A fővárosban ilyen a XIV. kerület, a Hősök tere, a Magyar Nemzeti Múzeum vagy például a Rákoskeresztúri Újköztemető 298-as és 300-as, 301-es parcellája. Vidéken ilyen többek között az ismert Mohács, Történelmi Emlékpark vagy a Pákozdi Történelmi Emlékpark.

Ezeknek az emlékhelyeknek nemcsak a nemzeti emlékezet szempontjából van nagy jelentősége, de – ahogyan azt a Világszám kérdésére válaszolva elnökasszony megfogalmazta – a Magyarországra érkező turisták számára is fontos célpontok. Éppen ezért fontos, hogy lehetőség nyíljon ezek bemutatására.

Ehhez szorosabb együttműködésre és célzott tudományos és ismeretterjesztő munkára, valamint marketingre is szükség van, ahogyan a világban ez természetes és bevett módszer.

Az intézet egyik célja, hogy a temetőkben sírkertekben található történelmi jelentőségű sírok és emlékhelyek látogatása nemcsak kegyeleti helyszín, hanem valódi történelmi emlékhely is legyen. Nemcsak a turisták hanem a fiatalok számára is.

Ennek jegyében a tervek között szerepel hogy a Fiumei úti temető is megkapja a nemzeti emlékhely rangját, ahol számos hazai történelmi személyiség, író, költő, tudós nyughelye található. A holokauszt 70. évfordulója alkalmából album jelenik meg a budapesti Salgótarjáni úti zárt zsidó temetőről és fontos megemlékezések lesznek az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából.