Lottóval is támogatjuk a kultúrát

2013-07-02 10:34:00 V.J.

hírkép

Plusz pályázati forrásokat oszthat szét a Nemzeti Kulturális Alap. Az 1,7 milliárd forintos többletforrásból telik kastélyok felújítására és az olvasás népszerűsítésére is.



Tegnap sajtóreggelin ismertette Balogh Zoltán az NKA elnöke és L. Simon László alelnök az idén húsz éve működő alap sikereit és a kultúra támogatásának növekvő forrásait. A két évtized alatt 111 milliárd forintnyi támogatás és 12.551 pályázat fémjelzi, mekkora szerepet játszik a kultúra hazai finanszírozásában az NKA. Siker, hogy az elmúlt három év alatt a kiosztható összeg megkétszereződött.

Az idei tervek között szerepel egy nagyon komoly médiakampány, melyre a Szerencsejáték Zrt. médiafelületeket ajánlott fel. Jelentős forrást jelent, hogy az ötöslottó nyereményalapjából 90% kerülhet a kultúra finanszírozására. Októberben egy nagyszabású nemzetközi konferencián osztják meg tapasztalataikat a kultúra finanszírozásának lehetőségeiről a volt szocialista országok szakemberei.

Mint Balogh Zoltán elmondta a támogatási prioritások között szerepel a hazai kastélyok és várak felújításának támogatása, a határokon túli magyar kulturális örökség megóvása, köztéri szobrok állítása és – a Gárdonyi Emlékév programjaihoz kapcsolódva - az olvasás népszerűsítése is.