Tarlós István a rendőrökkel szövetkezett

2013-06-25 12:39:00 szorenyi.p

hírkép

Fokozott bűnügyi, közrendvédelmi és idegenrendészeti ellenőrzést tart a Budapesti Rendőr-főkapitányság a főváros turisztikailag frekventált területein.  Tarlós István főpolgármester és Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya közleményben jelezte: kiemelt feladatnak tekintik a turisták személy- és vagyonbiztonságát, a turisztikai szezont speciálisan jellemző jogsértések megelőzését, megakadályozását és ezek gyors felderítését.



Ellenőrzést, járőrözést folyamatosak tartanak majd a budai Várban és a Citadellán, valamint azok környékén, a történelmi Belváros területén, a Margitszigeten, a Hősök terén, a Városligetben, a metróállomásokon, valamint az aluljárókban.

A fővárosi rendőrség közösen járőrözik a Készenléti Rendőrséggel például az I. kerületi Batthyány téren, a II. kerületi Széna téren, az V. kerületben a Ferenciek terén és a X. kerületben az Örs vezér terén. A járőrözéseken fokozott figyelmet fordítanak például arra, hogy visszaszorítsák és felderítsék a tiltott szerencsejátékok szervezését, nagy értékű gépjárművekre elkövetett trükkös lopásokat, a tiltott kéjelgést, a zseblopást.

A leginkább látogatott zöldövezetekben - így a Városligetben, a Népligetben és a Városmajorban - a Készenléti Rendőrség lovas rendőrei lesznek jelen. A fővárosi önkormányzat támogatásával a budai Várban, a Hősök terén és a Citadellán kerékpáros rendőrök állnak szolgálatba.

A közlemény szerint a BRFK továbbra is szorosan együttműködik polgárőr egyesületekkel. A járőrözéshez a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága, vagyis a korábbi közterület-felügyelet mellett a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szövetség is csatlakozik.

Kitértek arra is, hogy a rendőrség úgynevezett szállodai kapcsolattartó rendszert működtet. Ennek lényege, hogy minden rendőrkapitányságon kijelölt munkatárs tart kapcsolatot a kerületében működő szállodák, panziók biztonsági szolgálatával, recepcióvezetőivel. A frekventált kerületek rendőrkapitányságain idegen nyelvet beszélő rendőrök teljesítenek szolgálatot, valamint szükség esetén áldozatvédelmi referensek segítik a sértetté vált külföldieket.

Ellenőrizni fogják a fővárosi közlekedésrendészeti szakemberek az autópályák, autóutak ki- és bevezető szakaszait. Péntekenként és vasárnaponként pedig járőrök segítik a közlekedést, hogy ne alakuljanak ki nagyobb torlódások.

A közleményben arról is írtak, hogy a BRFK magyar és idegen nyelvű promóciós kiadványokat állított össze, s a rendőrök napközben a Hősök terén álló információs centrumban segítik az oda látogatókat.