Kerekesszékkel 12 órán át

2013-05-17 11:47:00 superadmin

hírkép

Izgalmas rekordkísérlet színhelye is volt a ma a Margitszigeti Atlétikai Centrum 400 méteres futópályája. Reggel 7 órától 12 órán keresztül hajtották körbe-körbe kerekesszékeiket a résztvevők, hogy megszülessen az új csúcs. Természetesen ez csak az egyik programja volt a KézenFogva Alapítvány Esélyegyenlőségi Napjának.



Fogadd el, Fogadj el! Ennek a mottónak a jegyében jöttek el sokszázan a Margitszigetre május 17-én. Kerekesszékesek, hallás- vagy látássérültek, autisták mutatták meg az egészségesek világának, hogy mindenki tehetséges valamiben.  Mindezt persze játékosan és különleges programok keretében, melyeket bárki kipróbálhatott a mai napon. Vajon milyen érzés lehet vakon tandemkerékpározni?  Sikerülhet-e a szerva a vak pingpong asztal mellett? Bárki számára tanulságos volt a megmérettetés a fogyatékkal élők világában. Sokan kísérleteztek a kerekesszékes akadálypályán, belegondolva a fővárosi közlekedés akadálymentesítésének problémájába. A hallássérült emberek életét mutatta be a Hallatlan alapítvány és sokan játszottak az OTP sátrában az óriási esély társasjátékban érdekes és hasznos nyereményekért.

Már reggel 9 órakor több, mint 800-an regisztráltak a Kézenfogva Alapítvány Esélyegyenlőségi Napjának programjaira – mondta lelkesen Till Attila, a rendezvény házigazdája a hivatalos megnyitó bevezetőjében. - Így esélyünk van rá, hogy a kitűzött célt a 12 órás folyamatos kereksszékezés világrekord-kísérletét a jelenlevők segítségével meg tudják csinálni. Mint Attila – aki az alapítvány régi munkatársa – elmondta, természetesen ő sem maradhat ki a rekordkísérletből. Büszkén mutatta 252-es rajtszámát mellyel a műsorvezetés szüneteiben minél több kört szeretne megtenni.

Tíz órakor lépett a színpadra a nap fővédnöke Herczeg Anita., Áder János Köztársasági elnök felesége. Mint mondta, egyikünk sem ügyesebb tökéletesebb vagy fogyatékosabb. „Fogadd el, fogadj el! Ez a mai nap üzenete. El kell fogadnunk önmagunk és mások gyengeségeit, sérüléseit. A megértést és a kézen fogást kell természetessé tenni, mert arra mindenkinek szüksége van. Legyen akár hallás-, látás-, mozgás-, netán értelmi fogyatékos. Vagy legyen látszólag egészséges, aki mégis kevesebbet lát, hall, és ért meg az emberiességből, mint a sérültnek nevezett társai. Nekünk ma az a dolgunk, hogy döntsünk rekordot, döntsünk le falakat, döntsünk le minél több akadályt.”

Nagy Zoltán Péter marketingigazgató, a rendezvény főtámogatója, az OTP Nyrt. nevében köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy az OTP Bank már sok éve támogatja a KézenFogva Alapítvány Fogadd el, Fogadj el programját. „Nagyon fontosnak tartjuk mi magunk is az esélyteremtést, hogy az egymás megismerése, az érzékenyítés minél hatékonyabban működjön. Nekünk megtiszteltetés, hogy a program fő támogatói lehetünk. Komoly hatással van ránk is az olyan együttműködés, mint amilyen a KézenFogva Alapítványal megvalósul. Amikor a szolgáltatásainkat fejlesztjük már évek óta egyre inkább  figyelünk arra is, hogy a fogyatékkal élők számára korlátok nélkül, teljes körűen elérhetővé tegyük ezeket. Ma már az OTP bankfiókjaik 85%-a akadálymentes, ami 320 fiókot jelent.” Újdonságként említette, hogy egyes fiókokban a munkatársak jelnyelvi képzést kapnak, így a siketek és nagyothallok is korlátok nélkül kapják meg mindazt a szolgáltatást, melyek mindannyiunk számára elérhetőek. Könnyebbséget jelent a fogyatékkal élők számára, hogy bank honlapja a gyengén látók számára optimalizált verzióban is használható. Természetesen a pályáról sem hiányoztak az OTP-sek. „Már eddig is 25-30 kollegánk vett részt a rekordkísérletben. Támogatjuk a mai nap sikerét azzal is, hogy az OTP Fáy András Alapítvány Mintaiskolájából sok gyerek jött el, segítve a kerekeseket.”

A színpadon fogyatékkal élő híres művészek, sportolók mesélték el történeteiket arról, hogy soha semmit sem szabad feladni.

Este hét órakor aztán eljött a várva várt pillanat, amikor Sebestyén István, a magyar Rekord Egyesület regisztrátora lépett a színpadra. A résztvevők üdvrivalgása közepette jelentette be, hogy megszületett az új magyar rekord és új magyar rekord kategória. A hitelesített adatok és jegyzőkönyv szerint a 951 induló résztvevő 724 perc alatt folyamatosan kerekesszékezve 1089 kört és  457.380 métert tett meg ezen a pénteki napon.

Meg tudtuk csinálni. Közös akarattal.