Romániában hatalmasat kaszáltak

2013-05-07 17:44:00 szorenyi.p

hírkép

Jövedelmező volt a május 1. és az ortodox húsvét alkalmából adott egyhetes romániai vakáció idegenforgalmi szempontból, ebben az időszakban 52 százalékkal több román turista kereste fel a romániai kereskedelmi szálláshelyeket, mint tavaly a két ünnepen összesen.



Tavaly május 1-je és az ortodox húsvét nem esett egybe, most viszont május 5-ére esett az ünnep, emiatt a román kormány május 2-át és 3-át is szabadnappá nyilvánította, így május 1-jétől 6-áig csaknem egyhetes vakációnak örülhettek a romániai közalkalmazottak.

Az idegenforgalomban tevékenykedő cégek érdekeit védő szövetség (FPTR) adatai szerint a belföldön nyaraló román turisták száma 52 százalékkal volt nagyobb, a külföldön üdülőké pedig két és félszer a tavalyi május 1. és a húsvéti adatok összesített értékéhez képest - tájékoztatott a Mediafax hírügynökség.

Egy hét alatt mintegy 130 ezer román turistát szállásoltak el kereskedelmi szálláshelyeken, ebből 12 ezren a külföldi nyaralást választották. A román turisták összesen mintegy 88 millió lejt (22,2 millió eurót) költöttek, ennek nagy részét otthon.

A Romániában üdülők 51 millió lejt (11,8 millió euró) költöttek a turisztikai szolgáltatásokra, és további 35 millió lejt (8,1 millió euró) szórakozásra. A vidéki kereskedelmi szálláshelyek mintegy 65 ezer turistát vonzottak, a hegyvidéket 25 ezer turista választotta. A Fekete-tenger partján május 1-je után 16 ezer turista töltötte vakációját, a gyógykezelő üdülőtelepeken 10 ezer turista volt, a Duna deltában mintegy 2500.

Külföldön 12 ezer román üdült, akik 2,3 millió eurót költöttek. A legtöbben, mintegy 7 ezren Bulgáriát keresték fel, a második helyen Magyarország és Törökország áll 600-600 turistával.