Pocakos lovasok - közhelyek a magyarokról

2013-04-18 17:00:00 superadmin

hírkép

Egy kis kommunizmus, hozzá csipetnyi Hortobágy, megfűszerezve némi lustasággal, hogy azért a csinos nőket se felejtsük ki belőle - nagyjából ilyennek látnak bennünket a külföldiek. Horvátország budapesti nagykövetségén a nagykövetek és diplomaták által látogatott The Club rendezvényén Kiss Róbert Richard újságíró humoros előadásában beszélt a vendégeknek arról, hogy milyennek látnak bennünket, magyarokat külföldön.



Szinte mindenki egyetértett abban, hogy a Hortobágy és a puszta a legnépszerűbb sztereotípia a külföldiek körében. A magyar nők a többség szerint nagyon szépek, a férfiak viszont pocakosak. A diplomaták megismerhették azokat a kutatásokat is, hogy hogy látnak minket a japánok, amerikaiak, németek, oroszok, szlovákok, valamint az előadó személyes tapasztalatait is, melyet külföldi útjai során szerzett. Íme néhány érdekesség:

„A magyar lovas nemzet”

Az Egyesült Államokban minimális Magyarország ismertsége. Akik mégis ismerik az országot, főleg az USA-ba bevándorló európaiak, főleg a németek hatására, azok a füves pusztával, a Hortobággyal azonosítják a magyarokat. Ha mondjuk Kentuckyban találkoznak egy-egy magyarral, akkor bizalmasan arra kérik őket, hogy meséljenek, milyen is volt az a kommunizmus.

Pontatlan magyarok

Amit a japánok nem bírnak elviselni bennünk, az a pontatlanság és a lassúság. Ehhez persze tudni kell, hogy a kávézgató, cigizgető európaiaknak valószínűleg horrorfilmbe illő jelenet az, ahogy a japánok dolgoznak.

Lovon járunk

Érdekes elképzeléseket ismert meg Kiss Róbert Richard a magyarokról az Egyesült Államok középső vidékén. Texasban például egy kedves úriember hallott már „Hungary”-ről. Úgy képzelte, hogy hatalmas síkságok vannak, ahol csillogó szőrű, bársonyos bőrű lovakon közlekedünk. Tipikus vicc: Hungary - I am hungry, hahaha.

Mit gondolnak rólunk az oroszok?

Abban minden orosz egyetért, hogy a magyar nők szépek lennének, a férfiak meg közepesek, ha tudnának öltözködni. Egy évek óta Budapesten dolgozó orosz nő még ma sem jött rá, hol veszik sokan a magyarok közül azokat az undorító melegítőket és más ronda ruhákat, amilyeneket szerinte már a kínai piacon sem árulnak.  Még a pekingi árusok is gagyinak tartják ezeket. Az oroszok imádják a termálvizeinket, de furcsának tartják, hogy a magyarok dicsekszenek a betegségükkel. Sokan emlékeznek a Globus konzervekre.

Lengyel-magyar két jó barát

Együtt harcol, s issza borát - folytatódik a klasszikus mondás, amelynek eredete még a középkor végére tehető, de Bem József 1848-as szerepvállalásánál mindenképpen aktuálissá vált. Amúgy a két nép közötti barátság ma is fellelhető, különösen az idősebb korosztályoknál, igaz az utóbbi időkben már nem a harctéren, hanem a mindennapi politikában is megjelenik.

A szlovákok nem utálnak

Bár mi magyarok azt hisszük, hogy a szlovákok nem szívelnek bennünket, de ez alapvetően nem igaz. Sőt, a többségüknek tehetségesnek tart minket.

Abban szinte minden nemzet egyetért, hogy a magyarok rendkívül kreatívak, és nagyon pesszimisták, imádnak panaszkodni.