Meg kell menteni a beregszászi levéltárat

2013-04-05 13:25:00 superadmin

hírkép

Megmentésre vár a beregszászi levéltár, mondta Kárpátalján az Országgyűlés kulturális- és sajtóbizottságának elnöke. L. Simon László szerint megoldást kell találni a felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény megmentésére, melynek anyagában a középkori magyar történelem pótolhatatlan dokumentumai is találhatók.



Az Országgyűlés kulturális- és sajtóbizottságának elnöke április 4-én érkezett Kárpátaljára. Háromnapos ukrajnai látogatásának első napján a kárpátaljai intézményt is felkereste. A Kárpátaljai Területi Állami Levéltár beregszászi részlege 1953 óta működik az egykori Beregszászi Királyi Törvényszéki Fogház épületében.

Az egykori börtönből kialakított beregszászi levéltárban elképesztő és egyben szomorú állapotok uralkodnak – mondta látogatása után L. Simon László. – Az egykori cellákban és folyosókon őrzik a magyarság és a magyar történelem szempontjából rendkívül fontos iratokat, amelyek egy része ráadásul egy tavalyi beázás miatt súlyos gombásodásnak indult. Az értékes kataszteri térképgyűjteményre pedig nemrég rászakadt a mennyezet. Egyértelmű, hogy a beregszászi levéltár megmentésére valamilyen megoldást kell találnunk.

A teljes iratmennyiség mintegy 5,5 irat-folyókilométert tesz ki, aminek nagy része magyar vonatkozású, jórészt középkori anyag. Ezek mellett az 1944-ig gyűjtött iratok között jelentős számban vannak egyházi vonatkozásúak is. A gyűjtemény első darabja Zsigmond király 1391-ből származó oltalmi levele, ami mellett számtalan értékes középkori oklevelet, bullát és egyéb dokumentumot is őriz.

L. Simon László a főkonzul társaságában találkozott az intézmény megbízott igazgatójával. A tárgyaláson aqrról is szó volt, hogy a Magyar Állam miként működhet közre a Beregszászon őrzött iratok megmentésében. A magyar külügyminisztérium korábban forrást különített el az iratanyag digitalizálására, de mint kiderült, a körülmények jelenleg nem teszik lehetővé, hogy ez helyben történjen meg. A biztossági elnök hozzátette, az ukrán fél nyitottnak mutatkozik a helyzet megoldására.