Nemzetközi légikikötő az Alföldön

2013-02-12 13:07:00 V.J.

hírkép

Igazi nemzetközi légikikötővé vált az elmúlt években a debreceni repülőtér. Egyre több külföldi és hazai utas számára vonzó az alföldi város airportja. Mint Páldi György, a repülőtér kommunikációs igazgatója elmondta, egyre több a charter, sőt nemsokára cargo-járatok is landolhatnak a betonon.

 



A város kiváló légiközlekedési adottságait és a jól technikailag is magas színvonalat képviselő repteret tavaly 50 ezer utas választotta Budapest helyett. Ma már nemzetközi szinten is jelentős a forgalom. A civis városból közvetlenül érhető el Milánó vagy Eindhoven. Az egyik legnagyobb fapados légitársaság, a Wizzair heti négy alkalommal indít járatot Londonból Debrecenbe, melynek a kihasználtsága 92 százalékos.

Az utazók 40-50 százaléka Romániából érkezik, de sok szlovákiai számára is vonzó a debreceni repülőtér. Páldi György szerint különösen kedvelik az innen induló vagy ide érkező járatokat a Debrecenben tanuló egyetemisták, akiket az egyetem saját utazásszervezéssel is támogat. Négy német városból, 10 charter járattal jönnek a hajdúszoboszlói gyógyvíz kedvelői. A töretlen fejlődést mutatja az is, hogy a tervek szerint idén beindul a teherszállítás, hiszen a repülőtér melletti ipari park különösen kedvező feltételeket jelent a cargo szolgáltatás számára. Erre a célra külön terminál is épül nemsokára.

A reptér nemcsak forgalmával, de a szolgáltatások minőségével is nemzetközi színvonalat nyújt. A 2500 méteres kifutópályát a legnagyobb gépek kivételével bármilyen légijármű biztonsággal használhatja.

Nem csoda tehát, hogy a tervek is nagy volumenűek. A Wizzair további járatokat tervez Debrecenbe, és rövidesen nemcsak indulni lehet innen Bulgáriába és Törökországba, de érkeznek is charterjáratok a Balkán felől. Mindez azt is lehetővé teszi, hogy a repülőtér üzemeltetése rövidesen pénzügyileg is rentábilissá válhasson.