Ösztöndíjjal a világ minden országába

2013-01-16 12:00:00 V.J.

hírkép

Január 15-én tartotta nyitórendezvényét a hallgatók külföldi tapasztalatszerzését támogató Campus Hungary Program. A Balassi Intézet által meghirdetett ösztöndíjakkal a pályázat első szakaszában közel 1200-an folytattak tanulmányokat a világ szinte minden kontinensén.



„El kell menni tapasztalatokat szerezni és vissza kell jönni ezeket kamatoztatni”- mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a tegnapi rendezvényen. Ma a siker záloga a tudás megszerzése, a legfejlettebb módszerek megismerése. A mobilitás révén olyan kapcsolatok születnek, melyeket itthon is kamatoztatni lehet majd.

A most meghírdetett új Campus Hungary ösztöndíjakkal rövid és csoportos tanulmányutakra, szakmai gyakorlatra és féléves részképzésre lehet pályázni. Pályázni az tud, aki az akkreditált magyarországi felsőoktatási intézmény aktív hallgatója, már elvégzett két félévet, legalább középfokon beszéli a pályázott tevékenység nyelvét és vállalja, hogy hazatérése után eleget tesz beszámolási kötelezettségének.

Már eddig is sokan indultak el a világba a program keretében. A tavaly lezárult első szakaszban közel 1200-an nyertek támogatást és utazhatnak idén külföldre, műszaki, orvosi, természettudományos, jogi, bölcsész vagy művészeti képzésekre.

Hogy ez mennyire fontos a pályázónak és az országnak arról beszélt Dr. Hatos Pál a Balassi Intézet főigazgatója, de erről szóltak a meghívott előadók is: Marton Éva operaénekes, Dr. Palkovits Miklós agykutató professzor és Galán Angéla újságíró. Más területen, de mindannyian tapasztalták, mennyire fontosak a nemzetközi tapasztalatok.

El kell tehát indulni, hogy haza jöhessünk.