Pályázati pénzből épül zarándokút az Alföldön

2013-01-09 16:55:00 szorenyi.p

hírkép

Magyarország 34 kiemelt turisztikai beruházásának egyike lesz majd az a több mint kétszáz kilométer hosszan húzódó zarándokútszakasz, melyet egy év alatt alakítanak ki a Dél-Alföldön. A program és a másik 33 új, kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról 2012 nyarán döntött az uniós fejlesztési források ellenőrzéséért felelős Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság. A beruházások a Regionális Operatív Programok keretében valósulnak majd meg.



A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 751 millió forintot nyert a Magyar zarándokút dél-alföldi szakaszának fejlesztése című pályázat megvalósítására. A 206 kilométernyi zarándokút megépítésére 2014. november végéig kerül sor, az út mentén kerámia útjelzőket, mérföldköveket, kápolnákat, tematikus parkokat, kilátót, közösségi házat és zarándokszállásokat is kialakítanak.

Témaparkokat hoznak létre például Dunavecsén, Apostagon, Solton, Gombolyagon, Fajszon, Császártöltésen és Dusnokon, melyek közül több településen - valamint Kunszentmiklóson, Hartán és Hajóson - zarándokszállások is épülnek. A forrásból újítják fel mindemellett a solti katolikus templomot is.

A nemzetünk történelmi örökségét, értékeit megjelenítő látnivalókkal gazdagodó zarándokútba bekapcsolnak olyan, már meglévő emlékhelyeket is, mint például Kalocsa, a tervek között szerepel továbbá a zarándokút folyamatos gazdagítása, további települések bevonása.

A Magyar zarándokút létrehozásának célja a kezdeményezés elindítói szerint az volt, hogy a spanyol El Caminóhoz hasonló útvonalat működtessenek hazánkban, napjainkban ugyanis egyre többen érzik magukat kiábrándultnak és céltalannak, a magyar út bejárása pedig lehetőséget ad arra, hogy az ember szakítson a mindennapok nehézségeivel, és kicsit távolabbról szemlélje saját életét.