Karácsonyi ételek-ízek Szlovákiában

2012-12-20 11:57:00 j.protic

hírkép

Szlovákiában is számos ünnepi étel, finom falat teszi varázslatossá a karácsonyi ünnepeket. Ezek jellege tájegységeként változik.



Nehéz egyértelmű választ adni arra a kérdésre, milyen az igazi karácsonyi menü Szlovákiában, hisz a szokások, a hagyományok eltérőek az egyes régiókban. Más az ünnepi étel az északi régiókban és más a déli vidéken. Ma már furcsának tűnik, de Észak-Szlovákiában valamikor ünnepi eledelnek számitott a kenyér is, mely annyira értékes volt, hogy csak a nagy ünnepeken lehetett fogyasztani.

Általánosságban elmondható, hogy a Szenteste ünnepi menüje kétféle volt. A katolikus családnál böjtös, a protestánsoknál húsos. A böjt ellenére a vacsora 5-9 fogásból állt. A nép hitt abban, hogy ami a karácsonyi asztalon van, abból egész évben nem lesz hiány. Az ételek sorrendje vidékenként változott, hasonlóan mint most is. Az ünnepi menü elengedhetetlen része a mézes ostya, a krumplisaláta, de természetesen Szentestén a rántott ponty szinte egy asztalról sem hiányozhat, hasonlóan tipikus karácsonyi eledel a száritott gombával ízesített káposztaleves- vagy ahogy itt mondják a kapusztnyica, melyet sok helyen a lencseleves helyettesít. A káposztáról tudni kell, hogy már az ókorban is áldozati étel volt. Fontos étel volt továbbá a borsó, a lencse, a bab. Ezek fogyasztása – a hiedelem szerint – pénzt, biztonságot, gazdagságot jelentette.

Ugyancsak ilyen a főtt tészta mákkal, más néven a mákos guba, vagy bobájka. A mák szintén régi áldozati étel, a termékenység szimbóluma. Elmaradhatatlan karácsonyi étel volt az öntött tészta, azaz a loksa.

A karácsonyi ünnephez a sütemények illata és íze is hozzátartozik. Itt is elmondható, ahány régió, annyi íz. A mákos bejgli itt nem annyira népszerű mint a szomszédos országokban, de amire a pozsonyiak igazán büszkék lehetnek, az a városukról elnevezett kifli. A pozsonyi kifli receptje nem hiányozhat egy cukrászkönyvből sem....