Szlovákiában egyelőre nincs tandíj

2012-12-17 15:18:00 j.protic

hírkép

Szlovákiában az állami egyetemek és főiskolák nappali tagozatos hallgatóinak egyelőre nem kell tandíjat fizetniük. A távutasoknak azoban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk....

 

 



Szlovákiában mát csaknem két évtizede folyik a vita a tandíjak bevezetéséről, ám eddig egyik kormány sem szánta el magát erre a lépésre, így az állami felsőoktatási intézményekben a nappali tagazotan az oktatás egyelőre ingyenes. Tandíjat ugyan a diákoknak nem kell fizetniük, ám különböző illetékek címén viszonylag gyakran a pénztárcájukba kell nyúlniuk. Hosszú a különböző illetékek jegyzéke, az egyetemek és a főiskolák maguk határozhatják meg, hogy az egyes adminisztrácós műveletekért mennyit kérnek. Minden tanév elején fizetni kell pl az un.beiratkozási díjat, de a diplomakiadás sem ingyenes. Komoly megszorítás a nappali tagozatos hallgatók számára, hogy egy nemrégi törvénymódosítás szerint a tandíjmentesség csak azokra vonatkozik, akik a meghatározott időben befejezik tanulmányaikat. Azok, akik mondjuk az előírt 1O szemeszter helyett 12 vagy több szemesztert tanulnak a meghosszabbítást már a saját zsebükből fedezik, tehát nem éri meg indokolatlanul húzni a tanulmányok idejét. A tandíjmentesség csak egy tanulmányi szakra érvényes, tehát ha mondjuk valaki egy időben két főiskolára jár a másikon már teljes tandíjat kell fizetnie..

Más a helyzet a távutas képzés terén, itt már két éve bevezették a tandíjat, mely nem egységes és minden intézményben más. Átlagosan a levelezős hallgatóknak évente kb.8OO euró tandíjat kell fizetniük, de sok helyen ez az összeg meghaladja az 1OOO eurót is. Arról is szó volt, hogy a távutás képzésnek legalább négy szemeszterrel hosszabbnak kell lennie mint a nappalinak, ám a kormány végülis elállt ettől a tervétől.. Szlovákiában jelenleg 134 ezer nappali, és 61 ezer levelező tagozatos hallgató látogatja a felsőoktatási intézményeket.