Sztárok és miniszterek a Mikulásnál

2012-12-05 22:52:00 k.r.r.

hírkép

Alighanem a finnek és a lappok legkomolyabb kommunikációs érdeme az, hogy sikerült elterjeszteni: itt lakik a Mikulás. Egészen pontosan az Északi-sarkkörön, a Fülhegyen. A Mikulás (finnül Joulupukki) irodát is tart fenn, a Mikulásfalvának nevezett mesterséges településen.



Mikulásfalva Rovaniemi központja és a reptér között található, pont a sarkkörön. Meg is jelölték a szélességi kört, nagy, sárga lámpásokkal. Mikulásfalva főterén egy hatalmas színpad áll, ahol zenészek, manók lépnek fel, így szórakoztatva az ide érkező vendégeket. A színpad mögött sorakoznak az ajándékboltok. Van étterem is, de olyan kicsi, hogy ritkán lehet leülni. A személyzet végtelenül kedves, csak kicsit lassú. De errefelé amúgy is úgy érezzük néha, hogy megáll az idő.

A faépületek mellett egy fura lapp kunyhó áll. Bent lobog a tűz. Itt lazacot lehet falatozni, ősi lapp szokás szerint.

A színpaddal szemben található a Mikulástorony. Ez a Mikulás hivatalos munkahelye. Ingyenes a belépés. Először egy kis előtérbe jutunk, majd áthaladunk az óceánt idéző díszleten. Lépcső következik, azon baktatunk fel. Jobb kéz felé egy hatalmas fa ingaóra utal az idő végtelenségére. Nagy fogaskerekek működtetik. Az óra igen hangos, olyan, mint egy fura ősi időgép.

A Mikulás emeleti szobája előtt székek sorakoznak. Itt kell várakozni, mert a sor mindig nagy. A falon fotók láthatóak. A Mikulás és a Scorpions együttes, a Mikulás és a miniszterelnök, miniszterek, voltak itt sztárok bőven. Ami fura: mindig ugyanaz a Mikulás szerepel a felvételeken, pedig az elmúlt 20 év termését állították ki. Lehet, hogy mégis igazi?

Várakozás közben kis képernyőn figyelhetjük, mi történik a Mikulás szobájában. A gyerekek énekelnek, táncolnak. Egészen megrettenek. Remélem, a boci boci tarkát nem kell előadnom.

Végül félórás várakozás után fogad a Mikulás. Kedvesen érdeklődik a látogatás céljáról, mondd két szót magyarul, aztán összeállunk egy fotó erejéig. Angolul vagy finnül lehet vele társalogni. Szerencsére nem táncoltat meg, így a manók kikísérnek. Fotózni vagy videózni tilos, de a manók által készített képek 30 és 49 euró közötti áron átvehetők a bejáratnál.