Jéghokin a Tehén Palotában

2012-11-19 04:33:00 j.protic

hírkép

Bármennyire is meghökkentő a cím, de pontosan fedi a valóságot. Amerikai vendéglátoim, tudván, hogy imádom a jégkorongot, mostani kaliforniai utam idejére is szerveztek hoki-programot. Ami azért nagy dolog, mert az északamerikai profi liga, az NHL még mindig nem indult el és senki sem tudja, meddig tart majd lockout, tehát a kényszerszünet.



 

Az alacsonyabb osztályú bajnokságokban azonban folyik a pontvadászat, így az ECHL-ben (East Cost Hockey League) is , ami amolyan 3.ligának felel meg, az NHL és az AHL mögött.

San Franciscoban a Cow Palace-Tehén Palota, adott otthont a San Francisco Bulls –Utah Grizzlies összecsapásnak. Először azt hittem viccként emlegetik a helyszint, de mint kiderült ez multifunkcionális hatalmas csarnok fogalom a nyugati partvidéken. Már 1941-ben épült, és a legrégibb ilyen jellegű létesítmények közé tartozik a kontinensen. És honnan a név? Kezdetben főleg nagy mezőgazdasági vásárokat, állatbemutatókat rendeztek itt, később itt tartották a nemzeti rodeóbajnokság döntőit is. De számos kultúrális rendezvénynek is otthont adott a Palota, 1964-ben példéul itt tartotta amerikai körútjának első koncertjét a Beatles együttes, de más világsztárok is megfordultak itt . Szóval ilyen környezetben néztem végig egy hokimeccset, mely színvonalban ugyan elmaradt a közeli San Jose Sharks NHL-es meccsein az előző években látottaktól, de izgalmakban, fordulatokban nagyon gazdag volt (csak a teljesség kedvéért: a vendégek győztek 5:3-ra). A külsőségek nagyon hasonlítottak az NHL-es mérkőzésekre, az elején egy kisfiú elénekelte az amerikai himnuszt, voltak szép lányok-chearleaderek is. Igaz a 11 ezer nézőt befogadó stadion nem telt meg teljesen, ám a San Jose Sharks mezeiben öltözött szurkolók hada is jelezte: Kaliforniában is nagyon várják a hokiszurkolók, hogy végre beinduljon a világ legszínvonalasabb jégkorongbajnoksága , a National Hockey League is.