Regulázzák a kerékpárosokat Ausztriában

2012-11-08 08:21:00 j.protic

hírkép

Változások várnak a kerékpárral közlekedőkre jövőre Ausztriában, például csak kihangosítóval használhatnak majd mobiltelefont.



A közlekedési minisztérium törvénymódosítási terve szerint az autóvezetőkhöz hasonlóan a két keréken közlekedőkre is büntetés várna, ha nem kihangosító készülékkel használják a mobiltelefonjukat. Az egyik kéznek a kormányzáshoz, a másiknak kanyarodáskor az irányjelzéshez kell szabadnak lennie - áll az indoklásban.

A minisztérium arra számít, hogy a parlament még az év vége előtt megszavazza a változtatásokat.

Ezek közé tartozik az is, hogy kizárólag a kerékpáros forgalomnak fenntartott utcákat is kijelölhetnek az önkormányzatok. Ezekbe az utcákba autósok nem hajthatnának be. További módosítás, hogy a kerékpárutak használata nem lesz mindenhol kötelező: egyes, külön jelzéssel ellátott útszakaszokon felmentést kaphatnak ez alól a biciklisek.

Egyes javaslatokkal ellentétben nem csökkentik a megengedett alkoholfogyasztás mértékét. A drótszamarak vezetői számára továbbra is 0,8 ezreléknyi véralkoholszint lesz a megengedett. Az autósoknál 0,5 ezrelék a határ Ausztriában. A büntetési tételek mindenkinél azonosak, 0,8 ezreléknél 800 eurót kell fizetni.

A kerékpáros rendszámtábla bevezetése szintén lekerült a napirendről.