Az orosz turisták nem tudnak viselkedni

2012-11-04 10:27:00 j.protic

hírkép

Az ország jó hírneve érdekében vizsgáknak vetné alát a kiutazó oroszokat egy szakmai kutatóintézet. Az ok: az orosz turisták külföldön nem tudnak viselkedni, és a helyi szokásokat sem veszik figyelembe- adja hírül a bumm.sk portál..



A Szakértői Értékelő Intézet (IEO) egy kormánytól függetlenül ténykedő kutatóintézet, mely a geopolitikai folyamatot vizsgálja. Ezt a javaslatukat viszont teljesen komolyan gondolják, és el is juttatták azt a külügyminisztériumnak - közölte az Izvesztyija napilap a kezdeményezés kapcsán.

A Szergej Lavrov külügyminiszternek címzett levélben feltüntetik, hogy a vizsga során meg kellene győződni arról, mennyire ismerik a kiutazók az európai, ázsiai és közel-keleti morális és etikai szabályokat. Nyikolaj Pavljuk, az intézet igazgatója szerint az oroszok inkorrekt viselkedése "kulturális konfliktusokat vált ki", valamint Oroszország külföldi presztízsét is csökkenti, végeredményben pedig politikai hitelét veszti az ország, de befektetők is elriadhatnak attól, hogy Oroszországba jöjjenek.

A tárca nem foglalt állást a kezdeményezés kapcsán, de valószínűnek tűnik, hogy azt nem alkalmazzák a gyakorlatban. Az orosz útlevelek kiadásához nincs szükség hasonló vizsgákra, ráadásul azt lehetne az alkotmányos jogok megsértésének is értelmezni. A Szakértői Értékelő Intézetnek egyébként nem ez az első, nagy visszhangot kiváltó tervezete. Az intézet korábban Orosz-óceánra nevezte volna át a Jeges-tengert, valamint külön hivatalt hozott volna létre a lakosság megvédésére a "tiszteletlenség és kulturálatlanság" ellen.