Fűtött kerékpárutak ?

2012-10-24 14:07:00 j.protic

hírkép

Fűtött kerékpárutakról született javaslatot fontolgat néhány holland város, hogy ezzel népszerűsítse a fokozottabb biciklihasználatot a téli hónapokban.

 



A tervezet szerint geotermikus energiát használnának a jégképződés megakadályozásához. Az útmelegítés az előzetes számítások alapján 20-40 ezer euróba (5,6-11,3 millió forint) kerülne kilométerenként. Az ötletgazda, Marcel Boerefijn szerint a beruházásnak hála visszaesne a közúti balesetek száma, kevesebb sóra lenne szükség az utak felszórásához és jelentősen csökkenne az autók téli költségeinek összege.

Boerefijn szerint a beruházás végső nettó költsége akár kevesebb is lehet, mintha szalmával terítenék be a kerékpárutakat. "Rendkívül izgatottak vagyunk a fűtött bicikliutak miatt, mivel rengeteg kellemetlenséget tudnának kivédeni" - mutatott rá Arien de Jong, a Holland Kerékpáros Szövetség szóvivője. "Ha a kerékpárösvényeket több mint négy hétig jég borítja, az nagyjából hétezerrel több balesetet jelent, beleértve a két keréken közlekedőket is."

Az ország keleti részében fekvő Zutphen jelenleg a javaslat előzetes kiértékelésének eredményeire vár, mielőtt jövőre belevágna a kivitelezési tanulmány elkészítésébe - adta hírül a BBC News. Utrecht tartománya is kacérkodik a fűtött kerékpárutak ötletével.

Hollandiában a becslések szerint nagyjából 18 millió bicikli jut a kevesebb mint 17 milliós népességre. Az országot több mint 35 ezer kilométernyi kerékpárút hálózza be.