Nincs pénz a Cozma-család kártalanítására

2012-10-12 10:25:00 szorenyi.p

hírkép

A bűnügyi költség sajnos elviszi az esetlegesen megítélt kártérítést a Cozma-ügyben - mondta a DIGI Sport reggeli adásában a meggyilkolt román kézilabdázó családjának ügyvédje. Helmeczy László szerint éppen ezért módosítani kellene az áldozatok védelemről szóló törvényt.



Mintegy 70 millió forintos vagyont vettek bűnügyi zárlat alá a Cozma-ügyben – mondta el a Reggeli Startban Helmeczy László. A Cozma-család ügyvédje szerint azonban ezt a pénzt elviszi majd a per bűnügyi költsége. Ezért a meggyilkolt veszprémi román kézilabdázó, Marian Cozma családja várhatóan egy fillért sem kap majd, annak ellenére, hogy a Blikk szerint 580 milliós kártérítést igényelnek a családtagok számára. Azért ekkor az összeg, mert mint ahogy Helmeczy fogalmazott: „egy élsportoló értéke egy kártérítési perben jóval nagyobb, mint egy átlagembere. Gondoljunk csak arra, hogy egy átigazolásnál több száz millió forintot is kifizethetnek érte”.

Éppen ezért Helmeczy László módosíttatná az áldozatvédelmi törvényt. Az elképzelése szerint minisztériumi keretből lehetne kifizetni a bíróság által megítélt kártérítések egy részét. Elrettentő példaként említette, hogy a 2006-os olaszliszkai gyilkosság áldozatának családja, a megítélt kártérítés ellenére, egyetlen fillért sem kapott, mert a bűnösöknek semmilyen értékesíthető vagyona nem volt.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém válogatott kézilabdázóját 2009-ben gyilkolták meg egy veszprémi szórakozóhely előtt. Az ügyben 3 embert ítéltek el jogerősen a múlt héten. Ketten 18, egy támadó pedig 13 év börtönt kapott.