Bíróság előtt a kassai robbantó

2012-10-03 07:51:00 j.protic

hírkép

Akár 20-25 évnyi szabadságvesztésre ítélhetik azt a kelet-szlovákiai férfit, aki 2011 decemberében pokolgépet robbantott fel a kassai McDonald étterem bejárata mellett.



A vádirat 10 bűncselekményben tartja vétkesnek az elkövetőt, aki a vizsgálat eredménye szerint meg akarta félemlíteni a lakosságot, és rá akarta kényszeríteni a kormányt, hogy vegye elejét az állatkísérleteknek- olvasahtó a TASR hírügynökség beszámolójában.

A 32 éves Ladislav K. legsúlyosabb tettét 2011. december 28-án követte el. A McDonald bejárata mellett álló szemétkosárban egy robbanószerkezetet helyezett el, ami egy robbanóanyagot, szegeket és aktív időzítő rendszert tartalmazó, 18 centis, zárt végű fémcső volt. Délután fél hatkor következett be a robbanás, amely veszélyeztette a gyorsétterem vendégeit és a környékbeli járókelőket, továbbá megrongálta az épületet.

A vádirat alapján a férfi további pokolgépeket is előállított, amelyek a kézi gránátokhoz hasonló hatást fejthettek volna ki. A tettes átmeneti lakhelyén rejtegette a robbanószerkezeteket. 2008 és 2010 között külföldről három darab gázrevolvert hozott be az országba, ezeket éles fegyverré alakította át, amivel engedély nélküli fegyvertartás bűncselekményét követte el.

A kassai állatvédő már korábban összetűzésbe került a hatósággal, a bíróság pszichiátriai megfigyelését is elrendelte.