Krumplipüré-világrekord Franciaországban

2012-10-01 08:24:00 j.protic

hírkép

Rekordméretű, több mint egytonnás burgonyapürét készítettek a hét végén a délnyugat-franciaországi Poitiers-ben Joel Robuchonban. Az étel az egyik legismertebb francia mesterszakács receptje szerint készült, nem egészen hat óra alatt.



A krumplipüré elkészítésében kétszáz önkéntes profi és amatőr érkezett séf vett részt. A szakácsok Franciaország minden részéből érkeztek, hogy bekerülhessenek a Guinness Rekordok Könyvébe.

Joël Robuchont, aki összesen 24 Michelin-csillagot kiérdemelt éttermeivel abszolút világcsúcstartó, megdöbbentette, hogy mennyi energiával vetették bele magukat a fiatalok a munkába. A séf maga is jelen volt a poitiers-i Futuroscope-ban, Franciaország második legnagyobb szabadidőparkjában tartott főzésen. Robuchon dicsérte, ahogyan a fiatalok a héjában megfőzték a burgonyát, majd meghámozták, zöldségpasszírozón átnyomták, hozzáadták a vajat, a tejet, és az egészet átszitálták. Az óriási krumplipürét a Futuroscope éttermeinek 8000 látogatója között osztották szét.

A szabadidőpark főnöke, Noël Gutrin elmondta, hogy 800 kilogramm burgonyát, 250 kiló vajat, 300 liter tejet használtak fel a főzéshez. Két, egyenként 90 fős csapat váltotta egymást reggel hattól félóránként, amíg délre elkészült az 1042 kilogramm krumplipüré. Anne-Lise Rousé, a Guinness illetékese, aki Londonból érkezett a rekord hitelesítésére, elmondta, hogy a burgonyapüré szerepelni fog a 2014-es kiadásban. Rousé szerint ez volt az első ilyen rekord, de több ország, közöttük Kína, már jelezte, hogy meg akarja dönteni.