Nem kell intézetbe mennie Malina Hedvignek

2012-09-26 10:01:00 j.protic

hírkép

A Nyitrai Megyei Bíróság elutasította az államügyészség azon kérését, miszerint Malina Hedvig elmeállapotát egy pszichiátriai intézetben kellett volna megfigyelni. A döntés végleges.



Az ügyészség arra hivatkozva akarta megvizsgálni Malina elmeállapotát, hogy két pszichiáter a kivizsgálása kapcsán megemlítette, a Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány a támadás után poszttraumatikus stresszben szenvedett. A hatóságok kíváncsiak lettek volna arra, hogy a lány vallomására ez a tény lehetett-e hatással.

Roman Kvasnica, a lány védőügyvédje a hírre úgy reagált, meg kell ismerkednie a bírósági döntés indoklásával. Jana Dubovcová emberjogi biztos korábban kijelentette, hogy az ügyészségnek egyáltalán nem lett volna szabad beadnia hasonló kérvényt, s nem is volt kérdés, mi lesz annak a sorsa. Korábban már járási szinten is hasonló döntés született.

A főügyészség májusban bízott meg két pozsonyi pszichiátért, hogy készítsenek szakértői jelentést Hedvig hat évvel ezelőtti lelkiállapotáról. Miután Hedvig élve törvény által adott jogával nem állt szóba velük, a szakértők azt kérték az ügyésztől, inditványozza az intézeti megfigyelés elrendelését. A járási biróság azonban az indítványt elutasította, most pedig a feljebbviteli bíróság is megerősítette a korábbi döntést....

Azt továbbra sem tudni, hogy mi lesz a lány ellen kilátásba helyezett, hamis tanúzást érintő vádemelés sorsa, mellyel a hatóságok már évek óta foglalkoznak.